Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antička statua dobila dom: otvara se Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

30.04.2016.

07:39

Autor: Branko Domac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Malom Lošinju večeras se otvara Muzej Apoksiomena. Antička brončana statua vratila se, nakon 20 godina, gdje je i pronađena. Posebno je, za trajni dom Apoksiomenu, uređena palača Kvarner na Rivi lošinjskih kapetana u središtu mjesta.

Dvadeset godina prošlo je otkako je u lošinjskom akvatoriju otkriven brončani kip atleta iz antičkoga doba. Nakon restauracije, Apoksiomen je u prošlih devet godina proputovao svijet. Bio je u najpoznatijim svjetskim muzejima - od Louvrea u Parizu, londonskog British Museuma do muzeja Paul Getty u Los Angelesu i vidjeli su ga milijuni ljudi.

Iznimno očuvan, lijepe izvedbe i umjetničke vrijednosti, kip za koji se pretpostavlja da je iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista, tako je postao snažan kulturni i turistički brend otoka Lošinja i Hrvatske. Dijelom zahvaljujući i Apoksiomenu, Lošinj već godinama postaje sve poželjnije odredište.

Vrhunac toga uspona bit će večerašnje otvorenje Muzeja Apoksiomena, posebno uređenog i prilagođenog jedinom izlošku, tako da predstavlja spoj antike i suvremenog doba, kao prolaz kroz devet prostorno-vremenskih scena. Uređenje muzeja financirali su Ministarstvo kulture i Grad Mali Lošinj. Svečanost zakazanu za 20 sati najavljuje Branko Domac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.