Hrvatski radio

Radio Rijeka

Apoksiomen se vraća kući - u novi lošinjski muzej

11.03.2016.

15:54

Autor: Tamara Džebić Šaljan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon devet godina putovanja po najpoznatijim svjetskim muzejima od Louvra u Parizu do Brittish muzeja u Londonu, brončani kip atlete Apoksiomen napokon se vraća kući - na otok Lošinj gdje je 1997. godine i pronađen.

Lošinjska zvijezda dobit će svoj muzej 30. idućeg mjeseca - Muzej Apoksiomen bit će otvoren u palači Kvarner u Malom Lošinju. Tijekom svojeg dugogodišnjeg putovanja po svijetu, Apoksiomen je postao svojevrstan zaštitni znak i Hrvatske i Lošinja, pa će se upravo zbog toga cjelokupna turistička ponuda otoka Lošinja kreirati oko kipa - od gastro priče pa sve do prirodnih proizvoda s autohtonim lošinjskim biljem. "Sve će ići u tom smjeru, restorani, ponuda, hoteli – sve će disati u antičkom stilu koji je bitan za nas i koji smo brendirali zadnjih deset godina", kaže gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli.

Posljednjih deset godina otok Lošinj strelovito se uspinjao na ljestvici najpoželjnijih i najuspješnijih turističkih odredišta, a otvorenje Muzeja Aposkiomena svojevrsno je finale tog iznimnog uspjeha. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako je Muzej Aposkiomena jedinstvena muzejska ustanova u Republici Hrvatskoj jer izlaže samo jedan eksponat, ali priča cjelovitu priču o brončanom kipu. Dodao je i da će Palača Kvarner, u kojoj će biti muzej, zapravo biti svojevrsni otočni hram kulture. U muzej je dosad uloženo 25 milijuna kuna, od koji je pola dalo Ministarstvo kulture, a pola grad Mali Lošinj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.