Hrvatski radio

Radio Rijeka

Arheološka iskapanja kod Prezida otkrila više od rimskog zida

22.07.2018.

16:09

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U sklopu hrvatsko-slovenskog prekograničnog projekta Claustra+, na nekoliko lokacija u Primorsko-goranskoj županiji provode se istraživanja kasnoantičkog obrambenog sustava Rimskog Carstva. Kako je kod Prezida?

Ostaci zidina claustre vidljivi su i nedaleko naselja Prezid, na području Grada Čabra, u Gorskom kotaru. Tamo se ovih dana odvijaju trotjedni istraživački radovi, a dosad prikupljene informacije mogle bi biti poticajne za nastavak iskapanja. 

Istraživači su kod Prezida pozornost usmjerili na zaravan Deuce gdje su dijelovi claustre, osim metodom suhozida, građeni uz korištenje vapnenog veziva. Voditelj istraživanja, arheolog dr. Josip Višnjić ističe da i zbog položaja zidina ne treba isključiti mogućnost kako su upravo na tom platou postojale i građevine za smještaj vojnika.

"Ovdje ne nalazimo samo osnovni obrambeni zid, već i zidove koji se odvajaju prema tom platou. To nam sugerira postajanje zgrada, odnosno boravišta vojnika, koja su bila u funkciji na platou, odnosno unutar obrambenog zida", tumači Višnjić i dodaje da razloga za ustrajanje na toj pretpostavci ima još.

Projekt revitalizacije kasnoantičkog obrambenog zida Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije provode: Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine, Zavod I. Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i TZ Kvarnera. Više možete doznati ovdje.

"Pronađeno je, doduše u malim količinama i nešto pokretnih, arheoloških nalaza. Uglavnom se radi o ulomcima keramičkih posuda, odnosno stvari namijenjenih pripremi, pohrani i konzumaciji prehrambenih namirnica. To dokazuje boravak ljudi, koji su na ovom mjestu bili krajem 3. ili u 4. stoljeću", zaključio je arheolog.

Istraživanja claustre pozorno prati pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Čabra Alen Lipovac koji vjeruje da bi se eventualna otkrića iz doba antike idealno nadovezala na bogato povijesno nasljeđe čabarskog kraja iz razdoblja Zrinskih.

Naime, kada bi priču o claustri zapakirali s onom o oživljavanju rudnika obitelji Zrinskih nedaleko Tršća i Čabra, bio bi to jedan proizvod o povijesti tog kraja koji otvaa velike mogućnosti u turističko korištenje takvih sadržaja, a upravo je čabarski kraj jedan od dijelova Gorskog kotara gdje se od turizma u budućnosti očekuje više koristi. Poslušajte:

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Voditelj istraživanja dr. Josip Višnjić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.