Hrvatski radio

Radio Rijeka

Arheološko blago iz Brod Moravica pohranjeno u riječkom muzeju

29.04.2017.

16:02

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Općine Brod Moravice, u Gorskom kotaru je prije tri desetljeća pronađeno tridesetak arheološki vrijednih predmeta, a simboličnim "Milenijskim rastankom" predani su na čuvanje Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Predmete je tijekom poljoprivrednih radova davno i potpuno slučajno pronašla obitelj Ferderber iz okolice Brod Moravica. Pitanje utvrđivanja starosti tog nalaza potaknuto je u sklopu mjesne Etno-udruge Turanj.

Arheologe je na njihovo detaljnije proučavanje prije pola desetljeća potaknuo ljubitelj goranske povijesti Emil Crnković koji se sjeća da je arheolog Ranko Starac procijenio da se radi o nalazima iz mlađeg brončanog doba, starosti oko 3.100 godina, čim ih je uzeo u ruke.

Među predmetima se posebno ističe dobro sačuvani ostatak metalnog bodeža, a Starac objašnjava da se najvjerojatnije radi o ostavi nekog putujućeg ljevača. "Takve ostave blaga, tzv. tezaurusi, su u brončano doba bile izuzetno vrijedne. Vrijednost tih predmeta jest u tome što su raznoliki i što ih je netko sobom nosio da bi ih pretopio te od njih napravio nove predmete. Međutim, to se nije dogodilo, jer se vlasnik očito nije vratio na mjesto gdje ih je zakopao", pripovjeda arheolog.

Sličnih je otkrića, dodaje Starac, bilo i na Gorskom kotaru bliskom području susjedne Slovenije, uz rijeku Kupu, dok će, nakon preuzimanja, svaki od nalaza iz brodmoravičkog kraja u riječkom muzeju znanstvenici detaljno obraditi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.