Hrvatski radio

Radio Rijeka

Art-kino Croatia: sezona otvorena premijerom "Dnevnika Diane Budisavljević"

14.09.2019.

11:35

Autor: Hina

Prepuno riječko art-kino na početku sezone (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Prepuno riječko art-kino na početku sezone (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Art-kino Croatia u Rijeci otvorilo je u petak novu sezonu premijerom igrano-dokumentarnog filma Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević, uz sudjelovanje redateljice i glumaca Alme Price, Vilima Matule, Urše Raukar i svjedoka jednog od tada spašenih dječaka Živka Zelenbrza.

"Dnevnik Diane Budisavljević" dobitnik je Velike Zlatne Arene na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, a govori o zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistikinji Diani Budisavljević koja tijekom Drugog svjetskog rata pokreće i vodi akciju spašavanja i zbrinjavanja više od 10.000 pravoslavne djece iz ustaških logora.

Nakon dugotrajnog pljeska riječke publike Dana Budisavljević kazala je da je ovaj film nastajao deset godina, tijekom kojih su obavljena brojna istraživanja do tada nedovoljno poznatog života i djela Diane Budisavavljević. Redateljica je istaknula i da se na stvaranje ovog filma konačno odlučila kad je pročitala knjigu, po kojoj je film kasnije dobio ime. "Iz te knjige je izlazilo toliko ljubavi i svjetla", rekla je.

To je bilo vrijeme kad je s jedne strane bilo ogromno zlo, a s druge dobro, navela je. Budisavljević je izrazila zadovoljstvo da su djelo i zasluga Diane Budisavljević spašeni od zaborava.

Alma Prica, koja je odigrala ulogu Diane Budisavljević, prvi put je pogledala ovaj film u cjelini. "Ovo je hommage čovječnosti i prikaz nevjerojatnog čina dobrote, istaknula je Prica. Ustvrdila je da je ovo izuzetno važan film, ne samo iz filmskog gledišta. "Dok postoje ljudi kao Diana Budisavljević i takav čin dobrote, svijet će opstati", naglasila je. 

Film ostaje na redovnom programu riječkog Art-kina do kraja rujna, a prikazuje se u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture.

Poslušajte kako je Dana Budisavljević doživjela reakcije riječke publike na film:

Dana Budisavljević: Predivno je gledati film sa publikom, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.