Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Babae" Joy Alpuerto Ritter zatvara riječki mini festival suvremenog plesa

28.07.2020.

16:46

Autor: Albert Petrović

Albert, Joy i Edvin o plesu, vješticama i ženama (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Albert, Joy i Edvin o plesu, vješticama i ženama (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Riječki festival suvremenog plesa Port of Dance završit će u utorak 28. srpnja u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije predstavom "Babae" njemačke plesačice Joy Alpuerto Ritter. Kako izgleda i pleše njena vještica?

Inspirirana plesom vještica legendarne njemačke koreografkinje i plesačice Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. 

Spajajući korijene iz filipinskog narodnog i klasičnog plesa s pokretima hip hopa i voguinga, Joy preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice.

Babae, što na tagaloškom (filipinskom) jeziku znači žena, dijalog je žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Joy Alpuerto Ritter rođena je u Los Angelesu, a odrasla u njemačkom Freiburgu u Breisgauu. U mladosti je trenirala balet, jazz, filipinski i polinezijski narodni ples, a diplomirala je u školi Palucca u Dresdenu. Dio svoje karijere fokusirala se na urbane plesne stilove poput hip hopa, breakdancea i voguinga.

2011. godine pridružila se Cirque du Soleil kao plesačica i aerial artist u sklopu svjetske turneje Michaela Jacksona "Immortal". Surađivala je kao pridruženi koreograf s Akram Khanom, Chen Shi-Zhengom, indie rock bendom Florence and the Machine, radila predstave za Salzburšku eksperimentalnu plesnu akademiju (SEAD), Fakultet plesnih umjetnosti u Rimu (DAF) i Peking Dance Academy...

Uoči predstave Joy Alpuerto Ritter posjetila je naš studio na Korzu, u društvu Edvina Liverića koji je prevodio razgovor, poslušajte:

Vještica Babae, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.