Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bajkoviti koncert francuske klasične glazbe pod vodstvom Villea Matvejeffa

19.02.2021.

12:45

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Koncertna sezona u HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se u subotu 20. veljače simfonijskim koncertom "Fauré, Saint-Saëns, Ravel". Pred članove Riječkog simfonijskog orkestra ponovno će stati, prvi put ove sezone, počasni gost dirigent Ville Matvejeff.

Izvest će koncertni program s nekim od najljepših stranica francuske klasične glazbe. Program će otvoriti suita Pelléas et Mélisande Gabriela Fauréa, jednog od najistaknutijih francuskih skladatelja svoje generacije, čiji je glazbeni stil utjecao na mnoge skladatelje 20. stoljeća.

Pelléas et Mélisande originalno je napisana 1898. godine kao scenska glazba za uprizorenje istoimene drame Mauricea Maeterlincka, tragične priče o zabranjenoj ljubavi u Londonu. Tek nakon premijere i niza izvedbi, skladatelj ju je preradio u orkestralnu suitu, i to najprije kao trostavačnu, a potom, nakon što joj je dodao danas najpoznatiju Sicilienne, četvrostavačnu, koja je u tom obliku prvi put izvedena 1912. godine.

Fauré je glazbu učio kod Camillea Saint-Saënsa, čija  glasovita Druga simfonija potom slijedi na programu koncerta francuske glazbe. Skladba je to velikih razmjera, s mnogo inovativnih ideja u obliku i strukturi. Protkana kontrastom, u njoj se izmijenjuju dramatične, brze i olujne dionice s onim posve nježnima i tihima. Četvrti, završni stavak rondo temelji se pak na plesnoj melodiji punoj energije.

Koncert će zaključiti Moja majka Guska Mauricea Ravela, napisana prvo za klavir četveroručno, a kasnije orkestrirana za balet. Čarobnu fantaziju koja se temelji na nekoliko poznatih bajki, a čiji naziv potječe od istoimene zbirke bajki Charlesa Perraulta, Ravel je, prema vlastitim riječima, pisao s namjerom da "probudi poeziju djetinjstva".

Završni dio Čarobni vrt očaravajući je sažetak osjećaja tajnovitosti, čarolije i fantazije koji prožimaju čitavo djelo, koje je doživjelo veliki uspjeh, a i danas je podjednako popularno. Koncert počinje u 19:30, a poziva vas maestro Matvejeff:

Dirigent Ville Matvejeff (Foto: HNK Zajc)

Dirigent Ville Matvejeff (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.