Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bakhe", "Aleksandra Zec" i "Hrvatsko glumište" kao jedna predstava

22.06.2015.

09:54

Autor: Jelena Butković, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Riječkim ljetnim noćima 22., 23. i 24. lipnja na programu je "Trilogija o hrvatskom fašizmu". Gledatelji će tako u jednoj večeri u riječkom kazalištu i ispred zgrade moći vidjeti tri predstave: "Bakhe", koje su svojedobno bile zabranjene na Splitskom kulturnom ljetu, "Aleksandru Zec" i "Hrvatsko glumište". Predstave počinju u 21:30 i traju otprilike do ponoći.

Predstave koje čine Trilogiju o hrvatskom fašizmu režirao je Oliver Frljić, a dramaturgiju potpisuje Marin BlaževićPrvi dio, Bakhe, izvest će se ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Ta predstava referira na ratne zločine u splitskoj luci Lori tijekom Domovinskog rata, za koje, kaže Frljić, nitko nije kažnjen.

Za ovu prigodu Bakhe su izmijenjene u odnosu na izvornu, izvedenu u vrijeme vladavine Ive Sanadera. "Od tada do danas se toliko toga pogoršalo uz porast netolerancije, dio stanovništva strahuje od izlaska na ulice, pokušava se uvesti verbalni delikt, poput suca Ivana Turudića koji je ustvrdio da bi trebalo sankcionirati određena razmišljanja o Domovinskom ratu", rekao je intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Oliver Frljić.

Druga dva dijela trilogije izvode se na sceni kazališta. Predstava Aleksandra Zec govori o ubojstvu 12-godišnjakinje, najstarijeg djeteta zagrebačke obitelji Zec, za koje su 1991. osumnjičeni pripadnici rezervnog sastava MUP-a, a počinitelji nikad nisu kažnjeni. Treći dio, Hrvatsko glumište, govori o neodgovornosti hrvatskoga glumišta 90-ih godina u kojem se nikad nije formirao antiratni diskurs, objasnio je Frljić.

Tri su predstave estetski i tematski povezane i ukupno traju oko dva i pol sata. Glume Jelena LopatićTanja SmojeDamir OrlićJasmin MekićDražen Mikulić i drugi. Kostimografkinja predstave Bakhe je Manuela Paladin-Šabanović, a u drugim dvjema predstavama Sandra Dekanić. Scenografkinja Aleksandre Zec je Ljerka Hribar, a u Hrvatskome glumištu Petra Veber.

Nakon premijere slijede još dvije reprizne izvedbe - u utorak 23. i srijedu 24. lipnja. Poslušajte što o prvome dijelu Trilogije o hrvatskom fašizmu kaže redatelj Oliver Frljić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.