Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bakice" riječkog Kolektiva Igralke putuju u Berlin

12.04.2022.

16:56

Autor: Tatjana Sandalj

izvedba Bakica

izvedba Bakica

Foto: Nada Žgank / Radio Rijeka

Dokumentarna predstava "Bakice", koprodukcija riječkog Kolektiva Igralke, Saveza udruga Molekula iz Rijeke i KUD-a Transformator iz Ljubljanje, uvrštena je u program jednog od najvažnijih europskih kazališnih festivala: Theatertreffen u Berlinu. U programu koji predstavlja mlade i inovativne kazališne autore izvest će predstavu, ali i održati radionicu na kojoj će predstaviti cijeli proces rada na predstavi.

Od premijere u sklopu Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, dokumentarna predstava "Bakice" osvaja publiku diljem Hrvatske i Slovenije. Nakon međunarodnog festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti Mladi levi u Ljubljani, Zoom festivala u Rijeci te festivalskog programa Kazališta Ulysses, gostovat će i na prestižnom berlinskom festivalu Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu. "Bakice" je stručni festivalski ocjenjivački sud izdvojio među pet najboljih između 357 prijavljenih projekata iz 61 zemlje. 


Autorice i glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice riječkog studija Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, gostovat će u Berlinu od 9. do 20. svibnja, predstava je na programu 15. svibnja, a radionica dan kasnije. S njima putuje i redateljica, suautorica predstave Tjaša Črnigoj iz Slovenije.


Festival Theatertreffen jedan je od najznačajnijih europskih kazališnih festivala na kojem su nastupali velikani poput Pine Bausch, Samuela Becketta, Rainera Wernera Fassbindera, Heinera Müllera, Thomasa Ostermeiera i drugih. 


"Bakice" su međunarodni autorski projekt nastao u koprodukciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane. Predstava je nastala prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. Dirljiva i neočekivano zabavna, predstava govori o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina. 


Iskustvo rada na projektu s pripadnicama socijalno ugrožene skupine društva, proces antropološkog i etnografskog istraživanja koji su bili dio rada na predstavi, način na koji predstava nastavlja uključivati društveno isključene, sve to bit će teme radionice koju Kolektiv Igralke priprema za Berlin. 


Jesu li očekivale toliki uspjeh projekta kojeg su temeljile na razbijanju predrasuda, od onih o tome tko skuplja boce po Rijeci, tko je kriv što su ljudi osiromašili do predrasuda o tome kakvo kazalište treba biti, pitala sam Sendi Bakotić i Vandu Velagić, poslušajte:

Predstava iz i protiv predrasuda:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.