Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bakotić: Sreća je kad napraviš nešto dobro; "Bakice" su dobre, kaže publika

16.01.2021.

17:07

Autor: Tatjana Sandalj

Sendi Bakotić predstavljala je Kolektiv Igralke u Klasi optimist (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Sendi Bakotić predstavljala je Kolektiv Igralke u Klasi optimist (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"Izvrsna, iskrena predstava koja dira u dušu", "ovo mora igrati još tisuću puta pred tisuće očiju", "na reprize predstave obavezno ponesite maramice, trebat će i za suze plakalice i za suze smijalice" - to su bili komentari poslije dokumentane predstave "Bakice". Siječanjske reprize su rasprodane.

Kolektiv Igralke premijerno je u prosincu 2020. prikazao svoj drugi projekt, dokumentarnu predstavu "Bakice".  Predstava je izazvala velik interes riječke publike i na pozornicu Filodrammatice u siječnju se vraćaju s pet unaprijed rasprodanih izvedbi (15., 16., 21., 22., i 23. siječnja).

"Bakice" su nastale prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. Autorice su upoznale i prenijele priče četiriju žena: Albine, Ljudmile, Marte i Suzane, a njihove priče povezale su s pričama vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.

"Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama", pišu u najavi. Predstava je i angažirana jer donacije koje skupe prodajući programsku knjižicu dijele na četiri dijela i idu izravno suradnicama Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Kolektiv Igralke su diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.

Međunarodni projekt "Bakice" nastao je u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane, u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, kostimografkinje Tanje Blašković i scenografkinje Paolom Lugarić. Dio je službenog programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Želimo biti što vidljiviji, pratite nas OVDJE i javite želite li doći na predstavu, poziva Sendi Bakotić u ime Igralki, poslušajte:

Klasa optimist sa Sandi Bakotić, pripremio Albert Petrović

Galerija
Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Bakice (Foto: Kolektiv Igralke), Foto: -/-Foto: Kolektiv Igralke, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.