Hrvatski radio

Radio Rijeka

Balcan Can Contemporary: suvremeno kazalište na riječkim daskama i ulicama

28.09.2016.

15:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamišljena kao sredstvo povezivanja fragmentirane i često izolirane umjetničke scene koja djeluje u području izvedbenih umjetnosti u jugoistočnoj Europi, platforma Balcan Can Contemporary svoj petogodišnji rad privodi kraju trodnevnim događanjem u Rijeci, u organizaciji Udruge Drugo more.

U Rijeku dovode tri različita projekta – slovensku tehnoburlesku, zagrebačko-beogradski interaktivni performans te gostovanje njemačkoga izvedbeno-kazališnoga kolektiva Showcase Beat Le Mot, jedne od trenutačno najznačajnijih europskih teatarskih skupina.  

Večeras (srijeda 28. rujna) u 20 sati u Omladinski kulturni centar Palach stižu "Kradljivci slika", nijema komedija tijela, koja se kroz buku medijskih slika izruguje krutosti društvenih uloga – ženstvenosti, muškosti, obiteljskim odnosima, mačizmu i ostalim, kako ih nazivaju, "degeneriranim društvenim ulogama koje se nepravedno smatraju normativnima".

Predstava je produkcija ljubljanskog instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti Emanat, a ulaz je besplatan.

Sasvim poseban obilazak Rijeke nudi avanturistički performans "Protok žudnje" – iz caffe bara "Voyager" ( preko puta željezničkoga kolodvora), vođeni monolozima likova iz suvremene književnosti  - BenderDimitrijević, Ferčec, Guibert, u izvedbi glumaca poput Senke Bulić, Frana Maškovića, Aleksandre Stojaković koje slušamo na playeru ili mobitelu - lutamo parkovima, stanicama, javim prijevozom, ulicama, taksijima.

Prijevoz do lokacija je osiguran, performans traje oko 65 minuta, a od 20 sati iz "Voyagera" svakih 15 minuta kreće nova izvedba za po tri gledatelja. Svoj termin rezervirajte na mail petra@drugo-more.hr. Redatelj "Protoka žudnje" je Bojan Đorđev, a performans je nastao u zajedničkoj produkciji beogradskog centra za izvedbene umjetnosti Teorija koja hoda i zagrebačkog Centra za dramsku umjetnost. Ulaz besplatan.

Odmak od Balkana donosi gostovanje jedne od najpoznatije postdramske kazališne skupine u Europi, njemačkog izvedbenoga kolektiva Showcase Beat Le Mot, s predstavom "Nazisupermenchen – Strava uobičajenog".  Radikalnim humororm, sarkazmom i prelaženjem granica dobrog ukusa i političke korektnosti, predstava prati nacističke Nadljude na njihovu putu kroz vrijeme, kojim čovječanstvo pripremaju na dolazak Adolfa Hitlera.

Predstavu koja se izvodi na engleskome jeziku zajednički dovode Udruga Drugo more i HNK Zajc u četvrtak 29. i petak 30. rujna u 19:30 sati u HKD na Sušaku. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni HNK Zajca te u HKD-u prije početka predstave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.