Hrvatski radio

Radio Rijeka

Baletna premijera "Čipke": snažni spoj tradicije i suvremenog plesa

06.06.2020.

10:22

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Baletna premijera "Čipka", koreografkinje Maše Kolar i skladateljice Tene Novak, sinoć je s velikim uspjehom uprizorena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Spoj tradicije koju baštinimo sa suvremenim plesnim izrazom dopro je do srca svakoga gledatelja.

Baletna večer sastavljena od tri dijela započela je pješčanim satom, ovoga puta satom od paške soli, koja je polagano, u snopu svjetlosti, sipila na pozornicu, određujući tijek tkanja. Glazba Tene Novak prepletena folklornim segmentima naših krajeva, jasnim ritmom, zanimljivim vokalizama, elegičnim potezima gudala i izražajnim elektronskim udarcima bila je neodoljivo sljubljena s koreografskim zamislima Maše Kolar.

Kostimi Petre Pavičić, bijeli s detaljima fluorescentne ružičaste na papučicama, dlanovima i prstima ruku i u majici jedne plesačice i plesača, bili su poput lajtmotiva priče. A sami plesači su disali kao jedan, izvodeći vrlo zahtjevnu koreografiju u kojoj su pokazali svu svoju vještinu pokreta u tehnički kompliciranim formama i emocionalno izazovnim slikama.

Za ovakvu koreografiju potebna je velika fizička spremnost svakog izvođača i izvrsna memorija. Rezultat je bio predivno čipkasto tkanje plesa, vizualno istovremeno eterično i snažno u svakom pokretu, s potpisom Maše Kolar koja iz ruku plesača izvlači najneobičnije slike. Spoj tradicije koju baštinimo sa suvremenim plesnim izrazom dopro je do srca svakog gledatelja, a pljesak i povici čestitanja još uvijek odjekuju...

Premijera "Čipke", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.