Hrvatski radio

Radio Rijeka

Baletna premijera: "Rossini Cards" - savršen spoj glazbe i plesnih pokreta

20.05.2018.

10:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Premijera europskog baletnog hita "Rossini Cards", u koreografiji Maura Bigonzettija i izvedbi riječkoga baletnog ansambla, sinoć je zablistala na velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Već dugo nismo vidjeli tako savršen spoj glazbe i plesnih pokreta. Rossinijeva glazba, koju je svirao pijanist Filip Fak s mjerom i osjećajem, emotivno i u suglasju s plesačima, isprepletena s orkestralnim snimkama glazbe ostalih izabranih Rossinijevih djela, dobila je novu dimenziju, značenje i zapanjujuću svrhu. Pedeset dvije minute užitka gledanja i slušanja, pedeset dvije minute zadivljujuće uigranog riječkoga baletnog ansambla, koji je uložio veliki trud, volju, snagu i želju u ovu izvedbu, dovedenu do vrhunca plesnog izraza.

Sedam emotivno, glazbeno i ritmički različitih razglednica, osmišljenih genijalnom koreografijom Maura Bigonzettija, predstavile su ljepotu ljudskoga tijela u ljubavi, radosti, tuzi, humoru,razigranosti, kroz prekrasne strukturalno-kiparske trenutke savršeno uigranih izvođača.

Prazna scena bila je prepuna mašte i priče koju je svatko u publici mogao ispričati na svoj način. Sklad pokreta baletnih plesača bio je zadivljujući, geometrijski precizan i sljubljen sa svakom notom, lirski ljubavno nježan, baletno elegantan na vrhovima špica, rasplesano umrežen u finalu izvedbe cijelog ansambla koji nestaje, jedan po jedan, padajući u orkestralni prostor ispod pozornice.

Bio je to plesački dragulj koji bi trebalo ponovno pogledati. Jer zavjesa se morala otvarati puno puta kako bi publika nagradila snažnu glazbeno-plesnu izvedbu koja se ne zaboravlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.