Hrvatski radio

Radio Rijeka

Barokna opera "Didona i Eneja" iznenadila i oduševila publiku

18.02.2018.

08:48

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Premijera barokne opere „Didona i Eneja“ Henrya Purcella, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i u režiji mlade finske kazališne redateljice i glumice Mirve Koivukangas, sinoć je u punoj čaroliji scensko-glazbene izvedbe zaživjela u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Već sa prvim taktovima i prizorom Didone same u palači, uranjamo u snažnu i osjećajnu ljudsku dramu kroz vrlo živu sliku scenski pamtljivu, glazbeno čisto obojanu i emotivno vrlo prepoznatljivu. Noćna mora Didone koja mora biti snažna vladarica, a istovremeno krhka i zaljubljena žena u okruženju koje joj i povlađuje ali i želi zlo.

Zanimljivo postavljen maleni gudački orkestar, podignut i otvoren pogledu gledatelja uz maestra Fačinija kao osebujnog znalca barokne glazbe u svojstvu dirigenta i čembaliste, a glazbenici pretežno mladi.

Scenografija Paole Lugarić plijeni pažnju jednostavnošću i simbolikom, a kostimi Manuele Paladin Šabanović doprinose čaroliji čudesnog svijeta priče.

Sve je to sjajno podcrtano uigranim scenskim pokretom i plesnim dijelovima koji prate ritmičnu partituru. Redateljica Mirva Koivukangas razigrala je svaki segment priče, pretvarajući antički rukopis u savršeno prepoznatljiv tekst univerzuma – moć, ljubav, unutrašnja borba i strah kroz metaforičke slike.

Sopranistica Morana Pleše, inače članica riječkog zbora Opere, čisto je i muzikalno odigrala dva lika – Belindu i Prvu Vješticu, uz nju su vrlo dobre bile Ana Majdak kao Druga Žena i Iskra Stanojević kao Druga Vještica, a glumački i glasovno, snažno se na sceni nametnula mezzosopranistica Sonja Runje kao opaka Čarobnica.

U ulozi Eneje predstavio se tenor Marko Fortunato kojemu je registar ove uloge upravo ono što odgovara boji i pokretljivosti njegova glasa. Didonu je u svoj ljepoti baršunastih, snažnih dubina i kristalnih visina prikazala izvrsna mezzosopranistica Ivana Srbljan koja je svoje strahove, boli ali i svoju odlučnost scenski iskreno i duboko osjećajno odigrala, osvojivši svojom krhkom pojavom i snažnom interpretacijom publiku.

Druga barokna opera na riječkim daskama, utrla je čist put za neka nova, do sad neizvedena barokna djela, koja imaju sve više i mladu, zainteresiranu publiku. 

Poslušajte osvrt koji je pripremila Gloria Fabijanić Jelović:


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.