Hrvatski radio

Radio Rijeka

Baština Rijeke i Primorja besplatno na internetu

30.06.2013.

12:29

Autor: Tatjana Sandalj / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koblerova „Povijest Rijeke“ iz 1896. jedna je od atrakcija nove digitalne knjižnice SVeVID koja na internetskoj stranici Gradske knjižnice Rijeka besplatno nudi sadržaje o baštini našega kraja - i to svima, bez obzira na člansku iskaznicu.

SVeVID sve vidi. Doduše, ne još sve, jer je riječ o internetskom prostoru koji će se nadopunjavati. Trenutno možemo uživati u fotografijama Martinšćice iz 1928., ili čitati sve tri knjige Memorie per la storia della liburnica citta di Fiume prevedene i na hrvatski - Povijest Rijeke Giovannija Koblera iz 1896.

Dio je to zbirke Povijesti Rijeke u kojoj se na jednome mjestu objavljuju najvažnije povijesti grada. Dva ključna djela u toj zbirci su Zbornik Rijeka Matice Hrvatske iz 1953. godine i Povijest Rijeke iz 1988. godine, tumači ravnateljica GKR-a Gorana Tuškan Mihočić.

Riječ je o traženim djelima koja sadrže vrlo vrijedne podatke.Objavili smo ih jer je do tiskanih je izdanja sve teže doći, a postojeće knjige u fundusu biblioteke poprilično su oštećene korištenjem, kaže Tuškan Mihočić i naglašava kako obje knjige još uvijek podliježu autorskim pravima, pa nije bilo lako urediti dokumentaciju.

Digitalna knjižnica za sada sadrži 198 dokumenata i 20 knjiga, ali zbirka će rasti. U planu je zbirka obitelji Polić – slavnoga Janka Polića Kamova i njegova brata Nikole Polića, manje poznatoga pjesnika i književnika koji je bio ravnatelj Gradske biblioteke na Sušaku.

Riječka je knjižnica jedina u Hrvatskoj uključena u međunarodni projekt AccessIT Plus koji se financira u okviru EU programa Kultura 2007.- 2013. Najveći dio tog projekta bila je edukacija baštinskih knjižnica za projekte digitalizacije, i to je bilo polazište za zavičajnu digitalnu knjižnicu SVeVID.

U ponuđenoj digitaliziranoj baštini možete uživati bez obzira na članstvo u knjižnici. Internetska digitalna knjižnica Rijeka doista je javni prostor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.