Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bekim Sejranović: Ideje mi dolaze dok pušim i hodam

07.06.2017.

17:16

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bekim Sejranović je bosanskohercegovački, hrvatski i norveški autor koji piše na hrvatskom i norveškom jeziku. Posljednji roman, izdan 2017. godine, zove se "Dnevnik jednoga nomada" i danas ga, u sklopu festivala VRisak, predstavlja u Rijeci.

Rijeka je jedan od moja dva najdraža grada. Uvijek se rado vraćam, rekao je Bekim Sejranović. "Roman koji danas predstavljam, Dnevnik jednoga nomada, nastao je, da tako kažem, stihijski, ad hoc. To je jedina knjiga koja nije nastala nekakvim planom. Pisao sam o onome u čemu se sastoji moj život, a to su putovanja i čitanje knjiga. Ponekad, između putovanja, nešto uspijem i zapisati", kaže Sejranović.

Bekim trenutno živi u Zagrebu. "Stvar je u tome što mi je obitelj razasuta po cijelom svijetu, imam dvije kćeri: jednu u Ljubljani i jednu u Oslu. Imamo jako dobar odnos, ali moram putovati. Zapravo, kad malo bolje razmislim, u Zagrebu samo spavam", zaključuje naš sugovornik.

Kad mu dođu ideje za pisanje, voli pobjeći u Norvešku. "Imam jedan novi sport koji sam izmislio, a zove se smoke and walk. Pušim i hodam. Tada mi padnu najbolje ideje, dođe mi kao nekakav šizofrenični glas koji cijelo vrijeme vrti. Ja to zovem fazom krčkanja. Kad to eksplodira, ide faza utipkavanja. Onda kreće disciplina: dižem se u šest, pijem kavu i onda pišem", objašnjava Sejranović kako nastaju njegove knjige.

Poveznica između autora i romana Dnevnik jednoga nomada očituje se u njegovome stalnom putovanju, a kada je riječ o romanu Tvoj sin, Huckleberry Finn također postoji veza. "Naravno da ima sličnosti. Isto kao Huckleberry, odrastao sam bez roditelja i nisam išao u vrtić. Odrastao sam kao poludivljak, da tako kažem. A i uz malo mašte, mogli bismo Savu u Brčkom, gdje sam odrastao, usporediti s Missisipijem", opisuje Bekim.

Na pitanje je li uspio pronaći svoj životnu priču, odnosno, glavnog junaka, Bekim kaže da misli kako će ta potraga trajati cijeli život. "Ponekad ne treba ostvariti sve snove jer u tim snovima najviže uživamo dok ih čekamo i o njima maštamo. Kad se ostvare, onda smo stalno u potrazi za novima."

"Ja i moj prijatelj Crnac (to mu je nadimak) imamo san. On živi na Savi i čuva moj brod. Pokušat ćemo osnovati jedno pleme, kao neki Safari gdje će posjetitelji doći i postaviti šatore, imat ćemo kanue i krokodile na napuhavanje", opisuje Sejranović  i poziva sve na Safari po Savi. Poslušajte zanimljivi razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.