Hrvatski radio

Radio Rijeka

Benčić još miriši na nekad i nastavlja s novom - kulturnom industrijom

19.09.2017.

13:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uvjerili smo se na konferenciji za novinare da H-objekt u kompleksu nekadašnjeg Benčića, iako obnovljen, još miriši na nekad, a proizvodnja se nastavlja novom – kulturnom industrijom. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci novi prostor otvara uz retrospektivnu izložbu Toma Gotovca.

Djelatnici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci jedva čekaju otvoriti sva vrata prostora u kojem neće biti podstanari. Osim izložbenih prostora, otvorit će posjetiteljima i vrata svih ureda jer je to jedini pravi način na koji se propituje prostor slobode. 

A sloboda govora, umjetnička sloboda, sloboda komunikacije, sloboda stvaranja - to su slobode kojima se bave u MMSU, tumači ravnatelj Slaven Tolj, dodajući da baš zato otvaraju novi prostor retrospektivom umjetnika koji se cijelog života bavio slobodom stvaranja/govora.

Nakon pustih godina i rasprava o opravdanosti kupnje kompleksa Benčić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa zadovoljstvom ističe da je ovo tek prva faza uređenja, financirana iz gradskog proračuna. U proračunu za iduću godinu planirana su sredstva za obnovu fasade, a onda čekaju završetak pregovora s PIK-om Rijeka u čijem su vlasništvu gornji kat i potkrovlje. 

Izložba kojom sve počinje na riječkoj adresi Krešimirova 26c retrospektiva je jednog od društveno najangažiranijih hrvatskih umjetnika – Toma Gotovca, koji je cijeloga života ostao na društvenoj i umjetničkoj margini da bi mogao zadržati slobodu govora i slobodu kritike. Kustosicama Nataši Šuković i Kseniji Orelj polazište je bila njegova izjava da "svaki veliki autor radi jedan film", a on je cijeloga života radio sekvence istog filma "Tom u javnom prostoru".

Svečanost će u petak, 22. rujna, početi u 20 sati, ali - program je puno opširniji, traje više dana, a detalje potražite na mrežnim stranicama riječkog MMSUPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.