Hrvatski radio

Radio Rijeka

Benčić: Slaven Tolj se oprašta od Rijeke cjelodnevnim umjetničkim programom

13.06.2021.

13:49

Autor: Hina

Slaven Tolj u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Slaven Tolj u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Projektom A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K. i cjelodnevnim audiovizualnim, multimedijalnim i interaktivnim događanjem, umjetnik Slaven Tolj oprostit će se danas od Rijeke i EPK u art-kvartu "Benčić." Tolj je umjetnik i aktivist, donedavni ravnatelj MMSU-a u Rijeci i umjetnički direktor Rijeke 2020.

Slaven Tolj je inicijator i autor projekta A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K., nastalog u suradnji s profesorima kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Žarkom Violićem i Đorđem Jandrićem te umjetnicima Edom Hrženjakom, Elom Štefanac, Sandrom Kordić, Zoranom Medvedom i Mirom Šarićem.

"Glavna ideja cijelog događanja jest obilježavanje stote godišnjice rođenja Josepha Beuysa, Ivana Kožarića i Ede Murtića, ali i EPK, moj odlazak iz Rijeke, kao i odlazak Vojka Obersnela s dužnosti gradonačelnika", rekao je Tolj, koji je trojicu umjetnika povezao s Rikardom Benčićem, idejom bunta, borbe protiv fašizma, poratne obnove, industrijalizacije te tranzicije iz industrijske u kulturno-umjetničku četvrt.

U Benčiću će biti postavljena četiri platna s likom Rikarda Benčića, izrađivat će se crteži, simboli i natpisi koji pokrivaju razdoblje od Drugoga svjetskog rata preko Domovinskog rata 90-ih pa do suvremenosti.

Umjetnička intervencija sastoji se i od pisanog podsjetnika na hrvatske umjetnike koji su preminuli, a bili su značajni za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture - to su Milena Benini, Daša Drndić, Bekim Sejranović, Refik Saliji Fiko, Marijan Crtalić, Ivan Kožarić, Marčelo Brajnović, Neda Šimić - Božinović, Mani Gotovac, Mira Furlan, Igor Večerina, Ulay, Mare Marijana Miloš, Predrag Lucić.

Intervenciju će upotpuniti i natpisi nastali tijekom vježbanja i ponovnog učenja pisanja, odnosno terapeutskog procesa kojeg je Slaven Tolj prolazio oporavljajući se od posljedica nedavnoga moždanog udara.

Bit će postavljena i zvučna instalacija "Bella Ciao" riječkoga glazbenika Zorana Medveda te audiorad "Simfonija potoku" autorice Ele Štefanac. Moći će se razgledati rad na skulpturi "Hrpa I. K.", autora Đorđe Jandrića, koja se kao posveta Kožariću gradi od kamenja s gradilišta kvarta Benčić. Uz skulpturu će, kao posveta Beuyesu, biti zasađeno stablo hrasta.

Bit će postavljena i staklena spomen-ploča Rikardu Benčiću, pisana latinicom i na Breillovom pismu, autora Ede Hrženjaka, rad realiziran u suradnji s Jelenom Cetinja-Vukelić i Rinom Bankom.

Za građane će biti organiziran piknik u dvorištu Benčića i večernji program u duhu neformalnog okupljanja gostiju, publike i sudionika.

Najavljene su projekcije videoradova "A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K." Slavena Tolja i "Intenzivna njega" Sandre Kordić , a Žarko Violić će izvesti pjevno-zvučnu "Molitvu za 2 moždana, 2 moždana i leukemiju, PTSP i sve potrebite".

Projekt uključuje i postavljanje pet kamenih stupova koji su referenca na rad "7000 Oak Trees" Josepha Beuysa, jednog od najradikalnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, koji je tom umjetničkom intervencijom u njemačkom gradu Kasselu pokrenuo inicijativu ozelenjivanja grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.