Hrvatski radio

Radio Rijeka

Benja 2.0 - Tjedan glagoljice Rijeka 2020: kako su tiskali glagoljaši

19.11.2020.

17:05

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Manifestacija Benja 2.0 - Tjedan glagoljice Rijeka 2020, bit će održana od 23. do 30. studenog, u okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostoru Muzeja grada Rijeke.

Manifestacija će obuhvatiti sadržaje u rasponu od početka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnog tiska, a sastoji se od demonstracije rada replike drvenog tiskarskog tijeska iz doba inkunabula, male škole glagoljice, demonstracije trodimenzionalnog tiska, predavanja o pretiscima Benjinih glagoljskih knjiga, o suvremenim istraživanjima glagoljice. Bit će i prikazani filmovi vezani uz Šimuna Kožičića Benju i Branka Fučića.

Detalji programa manifestacije dostupni su na posebnoj internetskoj stranici oblikovanoj za ovu prigodu www.benja.hr.

Program je namijenjen prvenstveno djeci i adolescentima, ali je otvoren i svima koje zanima glagoljica. Održavat će se tijekom tjedan dana na više lokacija: u Palači šećerane, Art kinu, na Korzu, u Sveučilišnoj knjižnici.

Program će početi u ponedjeljak 23. studenog u 11 sati otvorenjem u riječkoj Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Na postamentima na riječkom Korzu, do 30. studenog, bit će postavljena izložba posvećena modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine. Plakati će prikazati životni put poznatoga hrvatskoga glagoljaškoga humanista, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare. 

Organizatori manifestacije, koja se prvi put odvija u Rijeci, su Udruga Typeflow, Grad Rijeka, Rijeka 2020 i Gradska knjižnica Rijeka. Partneri su Sveučilišna knižnica Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Art kino, Muzej Grada Rijeke, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm, Centar za dizajn i produkciju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Welt d.o.o, a pokrovitelj je Turistička zajednica grada Rijeke.

Poslušajte kako o projektu govore ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i inicijator manifestacije, predstavnik Udruge Typeflow Srećko Jelušić:

Jelušić o ideji manifestacije Benja 2.0; pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Cvjetković: Nadamo se interpretacijskom centru glagoljice, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Galerija
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.