Hrvatski radio

Radio Rijeka

Beskonačno drvo i Avion će uskoro na svoja mjesta, Radionica ide dalje

18.06.2021.

14:40

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tijekom više od četiri desetljeća postojanja, Goranska kiparska radionica potvrdila je status prepoznatljive umjetničke kolonije pod čijim okriljem u Gorskom kotaru nastaju monumentalne skulptura od drva. Ovotjedni 42. ljetni saziv iznjedrio je i neke sadržajne novitete.

U sklopu Goranske kiparske radionice počeo djelovati saziv grafike, koji je autorski obilježila magistra Jasna Šikanja, a njezini će stvaralački rezultati biti vidljivi tijekom promocije umjetničke mape u kolovozu.

Ovogodišnje je izdanje umjetničke kolonije u Gorskom kotaru održano, no voditelj radionice Milutin Burić priznaje da se na njezin tijek ipak odrazila aktualna epidemiološka situacija. Tradicionalna radionica drvoreza za djecu, organizirana je uz manji broj sudionika, a nužne su bile i neke sadržajne promjene, pa su tako mališani ove godine izrađivali drvene igračke.

Unatoč novitetima i u fokusu 42. saziva Goranske kiparske radionice bili su autori drvenih skulptura. Andrej Vočanec iz Slovenije svoju je umjetninu nazvao "Beskonačno drvo", a njegovim dolaskom umjetnička je kolonija, nakon niza godina, iznova dobila obilježje međunarodne manifestacije.

Drugo sudjelovanje na sazivu akademski umjetnik Bane Milenković ovjekovječio je skulpturom aviona, koja će, kada bude postavljena u prirodnom okruženju, nesumnjivo privlačiti pozornost prolaznika.

Ovotjednim sazivom umjetnika planirane aktivnosti Goranske kiparske radionice za tekuću godinu nisu privedene kraju. Tijekom ljeta će za odrasle biti organizirana radionica izrade umjetnina od gline, a kraj srpnja je uobičajeni termin održavanja Noći skulptura.

Riječ je o manifestaciji na kojoj će zainteresiranima biti omogućeno da krenu u večernji obilazak dijela umjetnina koje su ranijih godina nastale pod okriljem Goranske kiparske radionice te nakon izrade bile postavljene na prirodnim lokacijama u Gorskom kotaru. Poslušajte razgovor:

Goranska kiparska radionica se nsatavlja, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.