Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bez subjekta" - diplomski ispiti pred publikom u HKD-u

22.10.2015.

16:31

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva generacija riječkih studenata scenografije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u subotu 24. listopada predstavlja se publici u jedinstvenom projektu – zajedničkoj predstavi "Bez subjekta".

Cijeli će HKD postati pozornica za četiri kazališna uradka koja će nam predstaviti novu, svježu, mladu generaciju riječkih kreativaca. Četvero autora - a to su Aleksandra Ana BukovićRenata FulgošićLiberta Mišan i Antonio Kiselić Ledinsky - svoje će kazališne projekte postaviti u suradnji s brojnim mladim umjetnicima iz HNK Zajca, s riječkog studija glume, Akademije primijenjenih umjetnosti te Visoke škole za umjetnost u Novoj Gorici, pa je projekt izvrsna prilika da na djelu vidimo pripadnike nove, najmlađe generacije umjetničke scene.

"Imamo prvu i jedinstvenu priliku predstaviti studente scenografije - mlade, stasale autore koji nisu s dramske, nego s likovne akademije", kaže njihova mentorica prof. Lara Badurina. Program kolegija Scenografski prostori razvija se od 2008. godine, tako da možemo reći da je riječ o prvoj generaciji riječkih scenografa, kaže Badurina.

Oni se neće predstaviti samo scenografijama, već cjelovitim autorskim projektima koje nose od početka do kraja - bavili su se i režijom, i produkcijom, i izvedbom. Svaki od četiri dijela predstave traje oko pola sata, a ne izvode se samo na pozornici, već u čitavom prostoru HKD-a. Zajednička im je interakcija s publikom, koja nijednoga trenutka nije na uobičajeni način smještena u gledalište.

Eva i Branka

Ulaz je slobodan, a svoje je mjesto u publici na premijeri potrebno rezervirati SMS-om na broj 095.849.00.79 ili e-mailom (apuri.map2013@gmail.com) do subote 24.10. do 18 sati. Na generalnu probu dan ranije, u petak, u isto vrijeme, može se doći bez rezervacije.

Predstavu otvara plesna izvedba "Eva" autorice Aleksandre Ane Buković u izvedbi mladih balerina HNK Zajca Marte Voinea Čavrak i Sabine Voinea Vukman na autorsku glazbu Gorana Ježića Greya. Predstava propituje dvojnost duha i tijela, vanjskog i unutarnjeg, kao i dvojnost unutar nas samih. Osim plesne izvedbe pred gledateljima, snimit će se i plesni video, a bit će dostupan i soundtrack

O spoju muškog i ženskog identiteta, i to kroz prizmu nasilja u suvremenom društvu, govori performans "Branka" Antonija Kiselića Ledynskog, koji se pita može li muškarac govoriti u ime žene. Osim autorskog teksta, Kiselić Ledinsky koristio je i dijelove kontroverznih "Vagininih monologa" Eve Ensler.

Foliot i Carmen

Šestero izvođača i publika naći će se zajedno na sceni za vrijeme izvedbe "Foliot" Liberte Mišan. Foliot je francuska riječ koja označava sićušni dio satnog mehanizma koji je ključan za funkcioniranje sata, a izvedba propituje mehanizam odnosa između izvođača i gledatelja: što se događa kad se nađu zajedno u istom prostoru, u ovom slučaju - na sceni. 

Tko je danas Carmen? Lik iz novele francuskoga pisca Prospera Mériméea nadahnuo je mnoge, od Georgesa Bizeta do Renate Fulgošić - a ona će nam je predstaviti kao suvremenu mladu ženu s intimnom životnom pričom koja nas poziva u svoj dom. Carmen tumači mlada glumica Nina Sabo, a strastvenost priče podcrtana je time što će publika koristiti svih pet osjetila: osim uobičajenoga gledanja i slušanja, bit će i okusa, mirisa i dodira.

Diplomski pred publikom

Jedna od najvećih vrijednosti projekta "Bez subjekta", koji je plod dvogodišnjega diplomskog studija Medijskih umjetnosti i praksi, jest to što povezuje srodna područja umjetnosti, prvenstveno izvedbenih i vizualnih, i omogućuje praktičnu suradnju mladih umjetnika različitih profila.

Riječ je zapravo o diplomskim radovima spojenima u cjelovečernju predstavu, pa taj završni ispit mladim autorima omogućuje ono najvažnije - stvarni kontakt s publikom. Projekt su pomogli Studentski kulturni centar i Odjel za kulturu Grada Rijeke. Poslušajte što uoči premijere kažu mladi autori i njihova mentorica: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.