Hrvatski radio

Radio Rijeka

(Bez)vrijednost uništenog novca

28.08.2013.

11:33

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pariška umjetnica Juliane Borinski predstavlja se izložbom koja propituje vrijednost novca – točnije, eura kao europske valute. Koliko vrijede uništene kovanice eura?

Juliane Borinski poigrava se našim poimanjem vrijednosti novca. Središnji rad na izložbi je objekt napravljen od dvije uništene kovanice 1 eura. Lišene svoje monetarne vrijednosti  i spojene u nove oblike, funkcioniraju kao umjetnički rad i/ili nakit. Na taj način od dva eura dobivamo niti jedan, odakle potječe i naziv izložbe: 1+1=0.

Precizno definirani apstraktni oblik zakonski je patentiran u Francuskoj i Europskoj uniji. To je moguće samo prikrivanjem činjenice da je taj oblik dobiven uništavanjem novca – što je ilegalni čin.

S druge strane, 1+1=0 postaje svojevrsna nova valuta čija se vrijednost ne može odvojiti od vrijednosti eura, što autorica smatra suprotnošću ukidanja konvertibilnosti američkih dolara u zlato, što je ukinuto 1971. godine.

Na izložbi nisu izloženi sami objekti, već prikazi raznih stadija njegova nastanka, distribucije i prezentacije. Tako video Prelude prikazuje proces uništavanja kovanica, odnosno razdvajanja vanjskog kruga od središta novčića. Je li to prava proizvodnja ili nije?

Odgovore možda saznamo na večerašnjem otvorenju kojemu prisustvuje i autorica, brazilsko-njemačka umjetnica koja živi u Parizu koja u svome radu koristi pokretne i nepokretne slike – eksperimentalnu fotografiju, videografiju i medijske instalacije.

Izložba u Malom salonu može se razgledati do 6. rujna, a postavila ju je Galerija SIZ u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.