Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bezinović: U mom filmu D'Annunzija će igrati nekoliko Riječana naturščika

10.06.2020.

14:09

Autor: Albert Petrović

Igor Bezinović (Foto: Pixsell)

Igor Bezinović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Prve klape igrano-dokumentarnog filma "Fiume o morte" pale su za vrijeme ovogodišnjeg karnevala, a onda je došla korona. Riječ je o novom projektu Riječanina Igora Bezinovića, koji je prije nekoliko godina svojim igranim prvijencem "Kratki izlet", po knjizi Antuna Šoljana, pokorio pulsku Arenu.

Igor je prošlog tjedna boravio u Rijeci jer se rad na projektu nastavlja, i to audicijama za uloge u filmu. "Obavili smo niz razgovora sa zanimljivim kandidatima", kazuje ovaj rođeni Sušačanin.

"Prijava je puno, odaziv je velik, a filmsko iskustvo nije potrebno. Ideja je da Riječani glume u filmu i da tako filmski oblikuju svoj grad. Inače, film tretira kratko vrijeme vladavine Gabrielea D'Annunzija, zloglasnoga povijesnog lika koji je tada došao u Rijeku već kao svojevrsna pop-zvijezda i pravo je čudo koliko iz tog vremena postoji zapisa, fotografija, čak i snimki. Ipak je riječ o 1919. godini, nemojmo to zaboraviti", govori Bezinović.

Inače, Igor se ponosi svojom zbirkom starih fotografija koje prikazuju njegov Vojak. "Imam fotku iz koje se vidi kako je počela nastajati Deksa" kaže, ne bez ponosa.

Kad je o D'Annunziju riječ, zanimljivo je da ga neće igrati samo jedan glumac. "Odlučili smo ulogu povjeriti nekolicini građana, svakome u drugoj sceni", navodi. Na pitanje je li ga strah kako će to ispasti budući da je riječ o svojevrsnom eksperimentu, Igor kaže kako je ovaj film eksperiment kao i svi njegovi dosad.

"Više bi me bilo strah snimati klasični igrani film da ne upadnem u kakav kliše. Želim napraviti nešto novo, hibridi između igranih i dokumentarnih već postoje, a ja sam otišao korak dalje s igranim scenama u izvedbi naturščika. Siguran sam da će to Riječani odlično odraditi jer su filmični kao i njihov grad. Inače, u vrijeme korone sam lutao ulicama grada tražeći neke prostore koji nisu toliko eksploatirani, i bilo je nestvarno, kao da sanjam. Bio sam na mjestima gdje nikad nisam bio... i bilo je predivno", prisjeća se.

Na pitanje zašto nam je kao pobjednik pulskog festivala, dakle uspješan Riječanin, ipak prošao nekako ispod radara, kaže: "Mislim da je to zato što snimam pretežno dokumentarce koji nisu toliko glamurozni. Doduše, primjećujem da su u posljednje vrijeme sve više in i to me veseli." Poslušajte cijeli razgovor:

Igor Bezinović, 1. dio; pripremio Albert Petrović

Igor Bezinović, 2. dio; pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.