Hrvatski radio

Radio Rijeka

Biennale mozaika u Rijeci

10.05.2013.

11:10

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je mozaik danas i koja su dostignuća u tehnici mozaika, otkriva drugi Biennale mozaika Rijeka. Izložba je sinoć otvorena na tri lokacije u gradu, a suvremena, multimedijalna rješenja mozaicista moći će ove godine vidjeti i Zagrepčani, Puljani i Splićani.

Radovi 43 umjetnika iz cijele Hrvatske koji su prošli selekciju stručnog žirija izloženi su na tri lokacije u gradu. Prvo su u galeriji Bruketa 2 prikazani videoradovi na temu mozaika, dok je glavni dio izložbe postavljen u galeriji Garbas. Nakon dvaju sinoćnjih otvorenja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja dodijeljene su nagrade i predstavljeni radovi gostiju iz Francuske i Italije – skupine mladih umjetnika koji su se na poziv odazvali izvan konkurencije. Radove možete razgledati do nedjelje 26. svibnja.

Biennale mozaika Rijeka projekt je nastao 2011. i iza kojeg se skriva cijeli jedan mali svijet dostignuća u tehnici mozaika. Od samog početka privukao je pažnju kako umjetnika tako i šire publike, te ostavio značajan dojam na kulturnoj sceni. Prvi Biennale bio je uspješan što potvrđuju brojke – 75 radova, 60 autora, 3 lokacije, 300 kataloga i mnoštvo zadovoljne publike, a glas o riječkoj manifestaciji stručni su časopisi proširili inozemstvom.

Novosti ovogodišnjega, drugog Biennalea mozaika su inozemni autori kao gosti, stručna predavanja uz izložbeni program te naglasak na multimedijalnom pristupu djelu, što je autorima omogućilo izvedbu u nizu medija, tehnika i materijala. Ove godine Biennale ima i gostovanja u tri hrvatska grada – prvo u Zagrebu u galeriji Zvonimir od 7. do 21. lipnja, zatim u srpnju u Puli te u kolovozu u Splitu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.