Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bijeli jelen" iz Osijeka najbolja predstava na Reviji lutkarskih kazališta

11.11.2017.

15:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je danas nastupom kineskog Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta u HKD-u na Sušaku. Nagrada publike "Domino" za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi "Bijeli jelen" osječkoga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Redateljica i autorica dramatizacije Bijeloga jelena je Tamara Kučinović. Kako je za Hinu kazala ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, riječ je o zanimljivu spoju lutkarskoga kazališta, kazališta baziranoga na pokretu, vizualnoga teatra i glumačkoga kazališta. Tu je predstavu publika ocijenila s 4,88, dok je Revija u cijelosti ocijenjena prosječnom ocjenom 4,7.

Nagrada Domino nazvana je po starome nazivu riječkoga lutkarskog kazališta, a ove je godine uvedena i prvi put dodijeljena. Skulpturu nagrade publike izradila je Luči Vidanović, a dizajner je Vanja Cuculić. S nagradom publike povezana je i nagradna igra jer je gledateljica koja je sudjelovala u glasovanju Nina Debelić osvojila paket ulaznica za ovogodišnju sezonu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Uoči dodjele nagrade, revija je zaključena Kineskim lutkarskim omnibusom u izvedbi Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta iz grada Jiangsa, s ulomcima šest različitih predstava kineskoga tradicionalnog lutkarstva. Kinesko kazalište gostovalo je u Rijeci u sklopu suradnje ministarstava kulture Hrvatske i Kine.

Na ovogodišnjoj Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, od 3. do 11. studenoga, sudjelovalo je 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije te prvi put iz Grčke i Kine, s ukupno oko 160 izvođača. Za nastup na reviji prijavljeno je 50 predstava, najviše dosad. Ravnateljica Gradskoga kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir ocijenila je da je revija jako dobro prošla: ukupno bilježe šest i pol tisuća gledatelja, kojima još treba pribrojiti i posjetitelje izložbe fotografija Petra Fabijana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.