Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Biljni fragmenti" Kristine Čehulić: poetična simbioza biljaka i stakla

21.01.2020.

12:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Kristina Čehulić, Biljni fragmenti (Foto: Galerija SKC)

Kristina Čehulić, Biljni fragmenti (Foto: Galerija SKC)

Foto: - / -

Na svojoj diplomskoj izložbi je studentica riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Kristina Čehulić pokazala izuzetno zanimljive radove u kojima sušeno bilje na jedinstveni način spaja sa staklom. Rezultati su posve nepredvidivi - i isto toliko fascinantni.

Biljke ostaju zarobljene unutar otopljenog stakla, čime nastaju mistični i snažni, no istovremeno nježni i prozračni radovi. "Stvaram u mediju stakla, kroz nekoliko tehnika obrade, od biljaka raznolikih oblika, tekstura i vrsta, iz svog okruženja. Tako im dajem novi oblik - iz prolaznog organizma u permanentni", tumači autorica. "U svojim brojnim odlascima u prirodu berem bilje koje mi vizualno izgleda zanimljivo, koje pridonosi likovnosti mojih radova. Najdraža mi je porodica paprati, ali grupiram biljke i po otrovnosti ili načinu razmnožavanja, pri čemu mi pomaže g. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja", navodi Kristina Čehulić.

Izložba "Biljni fragmenti" realizirana je zahvaljujući godišnjem natječaju Studentskoga kulturnog centra, koji je trenutno u tijeku, a prijave se primaju do 5. veljače. "Pomoću tih sredstava studenti mogu financirati svoje diplomske i završne radove, kao i produkcije individualnih i grupnih izložbi, ili bilo koje druge programe u umjetnosti i kulturi", kaže voditeljica Galerije SKC Elena Apostolovski, uz poziv svim mladim autorima da se prijave na natječaj o kojemu više možete doznati na mrežnim stranicama Studentskoga kulturnog centra.

Bilje zatim suši u svojevrsnim herbarijima od nekoliko slojeva papira, bugačice i spužve, a zatim ih nosi u Prirodoslovni muzej, u dehidrator. Nakon toga biljke raspoređuje u kompozicije između dva sloja stakla i peče na 820 °C. "I onda čekam... Svaki rad je jedinstven, rezultat je neizvjestan i nikad ne znam što će se na kraju dogoditi", kaže mlada umjetnica.

"Problem sa staklom je što je to poprilično skupi 'sport'. Velike krugove od stakla promjera jedan metar napravila sam uz pomoć firme Bokart u Zagrebu jer oni imaju velike strojeve za rezanje stakla i velike peći, a manji krugovi su nastali na kolegiju Stakla na Akademiji, kod prof. Antuna Vrlića", tumači.

Izložba u Galeriji SKC dio je Kristinina diplomskog rada i realizirana je uz mentorstvo profesora Vrlića i Mladena Mikulina te asistentice Ljiljane Barković. "Zahvalna sam što mi pružaju potpunu slobodu, jasan im je moj izraz, vide da se u tome snalazim i puštaju da idem svojim putem", kaže diplomantica. 

Posjetitelji koje detaljnije zanima proces stvaranja biljnih fragmenata, na izložbi mogu pogledati video koji sve objašnjava - i to iz sasvim posebne fotelje obložene biljkama - i vrlo udobne.

"To je stara fotelja moje none koju sam presvukla mahovinom jer je ona, po feng šuiju, simbol nataloženosti. Na fotelju se smije sjesti, čime želim simbolički prikazati našu 'nataloženost' prirodi, odnosno čovjekov parazitski odnos prema njoj", objašnjava mlada autorica čiju izložbu možete pogledati do 23. siječnja. Kao uvod u posjet Galeriji SKC poslušajte razgovor s umjetnicom:

Biljni fragmenti Kristine Čehulić, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.