Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bilo vavek veselo": zborski koncert posvećen Ivanu Matetiću Ronjgovemu

26.06.2020.

11:41

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ivan Matetić Ronjgov na jednoj od arhivskih fotografija (Foto: HNK Zajc)

Ivan Matetić Ronjgov na jednoj od arhivskih fotografija (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Riječko Kazalište je, u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, posvetilo veliki zborski koncert jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća - Ivanu Matetiću Ronjgovemu, a uz njegove dvostruke obljetnice: 140. rođenja i 60. smrti.

Koncert "Bilo vavek veselo" bit će izveden dva dana za redom, u petak i subotu 26. i 27. lipnja na Trgu Riječke rezolucije s početkom, obje večeri, u 21 sat.

Ivan Matetić Ronjgov je najznačajniji zbog teoretskog definiranja istarske ljestvice, ali i njene praktične primjene. Zahvaljujući tome što je otkrio kako fiksirati tonski niz od šest tonova i polutonova, mogao je zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnoga narodna pjevanja Istre, Hrvatskog primorja, sjevernojadranskih otoka, a potom i skladati u tom duhu.

Na taj način su iz njegova pera nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus je primjer umjetničkog stvaralaštva temeljenog na izvornom i jedinstvenom kulturnom nasljeđu koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Zbog zahtjevnosti i potrebe za velikim pjevačko-zborskim izvođačkim sastavom, brojna njegova djela rijetko se izvode. Stoga je, nakon uistinu dugog niza godina, upravo ova večer zborske glazbe, koja je i dio projekta EPK - Rijeka 2020, prigoda za užitak u nekima od antologijskih stranica naše glazbene literature.

Uz Riječki operni zbor HNK Zajca kao domaćina, nastupit će zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i okolice: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan - Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat - Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka - Matulji i Riječki komorni zbor Val - Rijeka.

Svirat će i sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato. Dirigenti su Igor VlajnićDoris Kovačić i Saša Matovina, koji je i umjetnički voditelj koncerta. Matetićevu materinju čakavštinu govorit će Rajka Jurdana Šepić Sven Sušanj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.