Hrvatski radio

Radio Rijeka

Biografski dokumentarac o nepoznatom Stiegu Larssonu u nezavisnim kinima

12.02.2020.

13:56

Autor: Hina

Prizor iz filma (Foto: Art-kino Croatia)

Prizor iz filma (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Dokumentarni film "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom", koji u režiji Henrika Georgssona otkriva nepoznate detalje iz života proslavljenog autora trilogije Millennium, počinje se 19. veljače prikazivati u nezavisnim hrvatskim kinima. Uz projekciju, u Rijeci će se i razgovarati o Larssonu.

Svjetska javnost upoznala je Stiega Larssona kao pisca krimi trilogije o novinaru Mikaelu Blomqvistu i hakerici Lisbeth Salander, koja je u svijetu prodana u više od 90 milijuna primjeraka. Prvi dio te trilogije, "Muškarci koji mrze žene", u čijoj je pozadini autorov predan istraživački rad u razotkrivanju ekstremne desnice u Švedskoj, dobio je i svoju filmsku inačicu, u režiji Davida Finchera

"Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom" alarmantan je prikaz Švedske od sedamdesetih pa sve do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti", ističe se u najavi.

Čovjeka koji je zbog svojih tekstova i javnih istupa bio, kao i mnogi njegovi kolege, svakodnevno izložen prijetnjama smrću, u filmu se upoznaje kroz razgovore s njemu bliskim ljudima te dosad neprikazanim snimkama, najavio je distributer filma Restart Label. 

Film će se 19. veljače prikazati u Rijeci (Art-kino), a potom i u Splitu (Zlatna vrata, od 20. veljače), Zagrebu (Dokukino KIC, od 21. veljače), Puli (Kino Valli, od 27. veljače)... U Zagrebu i u Rijeci će 21. veljače nakon projekcija filma od 19 sati uslijediti razgovori o Larssonovom književnom i političkom životu. Politolog Tihomir Cipek i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević tim će povodom gostovati u zagrebačkom Dokukinu, a Marina Banićević i Saša Stanić, autori dokumentarnog filma "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" u riječkom Art-kinu. Fraktura će tijekom distribucije osigurati popuste na Larssonove romane.

Dokumentarac prikazuje nepoznatu Larssonovu stranu, onu neumornog stroja za istraživanje, kao i detalje o njegovoj osobnosti: bio je radoholičar, najproduktivniji između 1 i 3 ujutro uz litru kave i dvije kutije cigareta, a njegovo ste povjerenje najlakše mogli zadobiti ako ste uspjeli iskopati teško dostupnu informaciju, napominje se.

Fotografije i video materijali iz njegovog privatnog arhiva pokazuju da je, poput svoje literarne junakinje, bio prilično neustrašiv, za potrebe istraživanja infiltrirao se u redove stranke, snimao na skupovima ekstremne desnice i s kolegicom držao predavanje o desnom ekstremizmu u dvorani punoj neonacista.

Film se dotiče i Larssonovih formativnih godina, kada mu je djed usadio strast za borbu protiv nacizma, što je pokazao puno puta boreći se za svoja uvjerenja i kroz književna djela prenoseći poruku široj publici.

Stieg Larsson rođen je 1954., a odrastao je na sjeveru Švedske. Bio je produktivan samostalni istraživač, utemeljitelj zaklade Swedish Expo i urednik švedskog antirasističkog časopisa Expo. Bavio se i istraživanjem ekstremne desnice u Švedskoj, a njegovi rezultati objavljeni su u knjizi "The Extreme Right". Preminuo je iznenada u 2004. godini.

Henrik Georgsson redatelj je dramskih TV serija, popularnih Wallander i Marcella te švedsko-danske krimi serije "Most", koja je prikazana u više od 100 zemalja. Karijeru je započeo kao pomoćnik slavnog švedskog redatelja dokumentaraca Stefana Jarla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.