Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan Sveta Tri Kralja

06.01.2015.

09:17

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan Sveta Tri Kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana, a slavi objavu Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Zaključuje se središnji skup božićnih običaja: blagdan je obilježen blagoslovom kuća kojemu prethodi blagoslov vode u crkvi, a na različite načine obnavlja se događaj opisan u Evanđeljima kada se trojica kraljeva dolaze pokloniti novorođenom kralju.

Blagdan Sveta tri kralja svečano je slavljen u riječkim crkvama prema blagdanskom rasporedu. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali sv. Vida. Na blagdan Bogojavljenja slavi se i misijsko Djelo sv. Djetinjstva, pa su na misi sudjelovala djeca s roditeljima i vjeroučiteljima iz obližnjih osnovnih škola Riječke nadbiskupije. Molitvom i pjesmom molili su za vršnjake u misijskim zemljama te za njihove potrebe darovali misijske kutijice u kojima su tijekom adventa skupljali novčani prilog.

Što se blagdanskih običaja tiče, nekad se blagoslovljenom vodom škropilo po kući, staji, vrtu, polju, pčelinjaku itd. Kuće su ophodili tzv. zvjezdari, trojica dječaka odjevena kao tri kralja sa zvijezdom, a pjevali su pjesme kojima se želi duhovno i materijalno dobro ljudima.

U koledvanje - tradicionalni običaj kojim se u Kastvu obilježava blagdan Sveta tri kralja, krenuli su jutros članovi muške klape Kastav, dvadesetu godinu zaredom. Obučeni u tri kralja, Melkiora, Baltazara i Gašpara, čitavog će dana obilaziti kuće prijetelja i sugrađana. Domaćini koledvare počaste crnim vinom te im daju ''dobru ruku'', danas u obliku novca, a koledvari uzvrate pjesmom. ''Kuliko na Tri kraji vina popiješ, tuliko ćeš krvi dobit'', zapisao je Ivan Jardas u svojoj knjizi o kastavskim običajima.

Tri Kralja su, prema tradiciji, pohodila i Košljun, poklonila se malom Isusu, donijela mu darove: Baltazar iz Krka, ''zlatno maslinovo ulje'', Melkior iz Kornića, ''zlatni ovčji sir'', Gašpar iz Punta, ''zlatni med''.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.