Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blažević: Borit ćemo se protiv zabrane "Hrvatskoga glumišta"

20.01.2015.

13:32

Autor: Glorija Fabijanić-Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hrvatsko glumište" je predstava koju treba najprije doći pogledati, a nakon toga svatko ima pravo hvaliti ili kritizirati, zajednički je zaključak autora i izvođača predstave.

Uz nevjerojatno puno znatiželjnika i medijskih djelatnika okupilo se na konferenciji za novinare na kojoj nije bilo intendanta Olivera Frljića jer u Grazu režira svoju predstavu. Dramaturg i ravnatelj Opere Marin Blažević izlaganje je započeo rekavši da pozdravlja svaku akciju protiv njihova djelovanja koja ne ugrožava zaposlenike i publiku, kao i inicijativu za svaku legalnu smjenu uprave kazališta.

Ali, dodao je Blažević, borit ćemo se protiv kritika onih koji predstavu nisu ni pogledali, kao i svakog pokušaja zabrane predstave odnosno umjetničkog čina. Publici su na današnjoj konferenciji za novinare nazvanoj "U ime kazališta" ponuđena jaja i rajčice kojima mogu gađati glumce kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo viđenim. Rekao je da su pomidori i jaja sastavni dio kazališnog rekvizitarija, aludirajući na nedavne izjave na Facebooku, napisane u komentarima na profilu Vedrane Spadoni Štefanić iz Živog zida da bi glumce trebalo "gađati grotama i zalijevati fekalijama".

Laž je da građani napuštaju Kazalište jer je u ovom mjesecu rasprodano 13 programa i svih pet predstava „Hrvatskoga glumišta", koje će do kraja tjedna pogledati 2,5 tisuće gledatelja, rekao je Blažević.

Glumica i redateljica Vitomira Lončar, jedna od velikih kritičara nove kazališne uprave, u svom blogu „Slamka spasa" već dva mjeseca proziva kazalište da u predstavi protuzakonito nastupa maloljetno dijete, a njezine roditelje javno optužuje da ugrožavaju vlastito dijete, iako je sve pravno dokazano. Majka djeteta Vesna Rutar kaže da se radi o "vježbanju demokracije na koži 13-godišnjeg djeteta" za koje ona ne želi da se "povlači po novinama".

Glumci su naglasili kako je neistina da su pod prijetnjom otkaza morali glumiti u predstavi i da su imali potpunu slobodu odluke izaći iz nje u svakom trenutku priprema. „Hrvatsko glumište" je predstava koja koristi kazališnu iluziju i tako je treba shvatiti. 

O aktualnostima u kazalištu, s dramaturgom i ravnateljem Opere Marinom Blaževićem razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.