Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blažević: Nadzor nad kazalištem bio je pokušaj političkog obračuna

20.10.2016.

14:10

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednja razglednica Zlatku Hasanbegoviću iz Rijeke, naziv je izvanredne konferencije za novinare, koju je u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, sazvao v. d. intendanta Marin Blažević. Manipulativnim je nazvao pristup nalazu o nadzoru u riječkom kazalištu objavljenom prije nekoliko dana.

Posljednjega dana svojega mandata Hasanbegović je na stranicama Ministarstva objavio i zapisnik o nadzoru u HNK-u Zagreb. Intendantica Dubravka Vrgoč u priopćenju najavljuje pokretanje odgovarajućih postupaka protiv osoba odgovornih za izvješće zbog "bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu". Ističe da na očitovanje koje je u rujnu poslala Ministarstvu kulture nije bilo nikakvih odgovora.
"Začuđuje službena objava dokumenta koji nije verificiran u postupku, te kao takav nema vjerodostojnost, niti se može smatrati zakonitim. Stoga smatramo da postoji osnovana sumnja da je objavom navedenog Izvještaja počinjeno djelo zlouporabe službenog položaja i ovlasti odgovorne osobe koja je uzurpirala javni prostor radi pogodovanja privatnim interesima", upozorava Vrgoč. (Hina)

Novinari su očekivali neke nove informacije, no vršitelj dužnosti intendanta Marin Blažević tek je komentirao Zapisnik o upravnom nadzoru nad radom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci objavljen na službenim stranicama Ministarstva kulture.

Zapisnik je nepotpun, a bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović objavio ga je samo tri dana prije odlaska, rekao je Blažević. "Ministarstvo kulture objavljuje radnu verziju nalaza nad HNK-om. U toj objavi potpuno ignorira naše očitovanje na taj nalaz. Očito nisu imali dovoljno vremena da prouče cijelu dokumentaciju jer je tehnički ministar u međuvremenu morao napustiti svoj ured", kaže v. d. intendanta riječkoga kazališta.

Nije riječ samo o nekorektnom, nego zapravo manipulativnom pristupu Ministarstva kulture, koji je u osobnom interesu sada već bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića. "Potpuno je jasno da je riječ o pokušaju političkog obračuna nad ustanovom kojoj je bio intendant Oliver Frljić", govori Blažević. Navodi i da je u dvije i pol godine Frljićeva mandata potrošeno 105 tisuća kuna za reprezentaciju, dok je Nada Matošević Orešković za to potrošila 273 tisuće kuna.

Cjelokupni model trošenja novca u kazalištu bit će predstavljen idućeg četvrtka na javnoj sjednici Kazališnog sabora, rekao je v. d. intendanta Marin Blažević. Unatoč ideološkim razlikama pozdravio je imenovanje Nine Obuljen Koržinek ministricom kulture, uz nadu da će se voditi stručnim kriterijima. Poslušajte prilog, a u nastavku preuzmite cjeloviti zapisnik o nadzoru u HNK-:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.