Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bogata subotnja Noć kazališta

17.11.2013.

08:32

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska noć kazališta: 16. studenoga u osam europskih zemalja. U Hrvatskoj je programe vidjelo 50 tisuća posjetitelja, a u svim kazalištima tražila se ulaznica više. U Opatiji predstava još večeras,

U petoj Noći kazališta sudjelovale su 94 hrvatske institucije u 38 gradova, odigrane su 133 predstave na 69 lokacija, prvi put program je održan i na otocima, a čak se osam novih mjesta pridružilo manifestaciji. Prva predstava izvedena je u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci u 10 ujutro, a posljednja je počela u Gradskom kazalištu Jastrebarsko u 23:59 sati. Svečane premijere pripremila su kazališta u Dubrovniku i Nečujmu. Riječanima poznata Katja Restović u Poreču je igrala predstavu Noć kazališta. Održano je šezdesetak popratnih programa.

Ri teatar je u Kulturnom centru Kalvarija u Rijeci izveo stoti put komediju Noćna patrola 1. Predstava autora Donata Jurkovića iz 2004. za ovu je prigodu ponešto izmijenjena i dopunjena gostima iznenađenja. Noć je u Kalvariji počela otvorenjem izložbe Darka Radulovića, a nakon predstave bio je policijski sat za sve posjetitelje.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca izveden je glazbeni triler Tri mušketira, nova uspješnica riječkog kazališta. Mušketiri Jasmin MekićDražen MikulićIgor Kovač Alex Đaković u režiji Kokana Mladenovića doživljavaju, u svakoj izvedbi ponovno, pomalo neobičan kraj.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka organiziralo je cjelodnevni program revije školskih predstava. Od 10 do 14 sati na programu je bilo šest predstava osnovnoškolaca iz Broda na Kupi, Bribira, Rijeke i Jelenja-Dražica. Dok su oni bili na pozornici, u atriju se odvijala lutkarsko-likovna radionica. Navečer je održan koncert naslovljen Puppet bend & friends na kojem su nastupili bendovi Besplatna cugaPalazzo Ploech i Puppet bend GKL Rijeka, a posebna gošća bila je Elena Brumini.

U Opatiji je u dvorani hotela Adriatic izvedena predstava za djecu Ivica i Marica u izvedbi Teatra Naranča iz Pule. Noć će se nastaviti i danas u 20 sati u istom prostoru, kada će početi izvedba intrigantne priče o ljubavi i izdaji Plemena Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba. Prigodna cijena ulaznice za dječju predstavu je 15 kuna, za predstavu Plemena 60 kuna, za umirovljenike i studente 40 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.