Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Bohemian Rhapsody": beprijekoran Rami Malek u ulozi Freddieja Mercuryja

04.11.2018.

12:26

Autor: Blanka Uzelac

Originalni cover singlice iz 1975. (Foto: arhiv)

Originalni cover singlice iz 1975. (Foto: arhiv)

Foto: - / -

Kad je netko fan grupe Queen i njenog neprežaljenog supervokala pokojnog Freddieja Mercuryja, teško da može biti krajnje objektivan u kritici filma "Bohemian Rhapsody", kojeg smo jedva dočekali pogledati na velikom platnu.

Bohemian Rhapsody (2018.) Redatelj: Bryan Singer // Scenarist: Anthony McCarten // Uloge: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzelo, Mike Myers

Bile su moguće dvije stranputice: ili ćemo film doživjeti toliko emotivno pa ćemo ono loše pokušati zanemariti, ili ćemo od pretjeranog očekivanja izvrstan film podcijeniti jer nije ispao onakvim kakvim smo ga zamišljali. No meni se dogodilo da sam se našla negdje u sredini.

Film nije izvrstan, iako je to mogao biti da su se scenarija i režije prihvatili neki drugi filmaši, a negativne strane filma su bole u oko, posebice zadnjih dvadesetak minuta. Naime, u trenucima prikazivanja nastupa grupe Queen na stadionu Wembley, a riječ je o koncertu Live Aid na kojem je 1985.godine nastupilo mnoštvo izvođača, popratne scene bile su srcedrapateljske i potpuno nepotrebne.

Primjerice, suze u očima Freddiejevih roditelja koji su na TV-u pratili nastup svoga sina, zvonjenje telefona i vrtoglavo uplaćivanje novca za humanitarni koncert upravo u trenucima nastupa grupe Queen te tužno lice glazbenog producenta Raya Fostera koji je odbio objaviti pjesmu "Bohemian Rhapsody" pod izlikom da je preduga i da operna sekvenca neće biti dobro prihvaćena od strane publike.  Do tih zadnjih dvadesetak minuta film je držao razinu, uz poneka prosklizavanja u sadržaju i režiji, koja se mogu tolerirati.

Privatni život i glazbena karijera jednog od najkontroverznijih individua u povijesti rock-glazbe prikazani su u light varijanti. Tek u ponekim scenama Freddie je prikazan kao osoba koja teško podnosi svoje porijeklo, to što je biseksualan i promiskuitetan, sklon opijatima, ekscesima  i razvratu. Najviše emotivnih trenutaka veže se uz Freddieja i njegovu prvu ljubav Mary, koja mu je ostala prijateljica sve do njegove prerane smrti. Paljenje i gašenje noćnih lampi, kao dokaz njihove bliskosti i povezanosti, ali i njegove usamljenosti, jedna je od dirljivijih scena filma. Vjerojatno je konsenzusom donijeta odluka da se ne ulazi dublje u privatni život Freddieja Mercuryja koji je preminuo 1991. godine od posljedica AIDS-a.

Ono što najviše zanima filmsku publiku zasigurno je glavni glumac. Bez uvijanja i suvišnih riječi: besprijekorna gluma Ramija Maleka. Uz pogođenu fizičku sličnost, a to imaju i glumci koji igraju trojicu ostalih članova benda, Malek je kretanje po pozornici nalik Mercuryjevu doveo do savršenstva - ni u jednom trenutku nemamo dojam da je to glumac, nego Mercury himself. Kakav bi bio Sasha Baron Cohen nikada nećemo doznati, ali odabir Maleka nikako nije pogrešan. Ne bih se čudila da osvoji Oscara za ulogu, a nominacija mu je zajamčena.

Treba spomenuti i neprepoznatljivog Mikea Myersa u ulozi glazbenog producenta Raya Fostera. Ljubitelji glazbe grupe Queen bit će oduševljeni scenama u kojima su prikazana stvaranja najpoznatijih hitova grupe, od spomenute "Bohemian Rhapsody", kao i "We Will Rock You" te "Another One Bites The Dust". Te scene će, u godinama koje dolaze, biti hommage i ostalim članovima benda koji su sada, i bit će još jako dugo vremena, u sjeni legendarnog Freddieja. Čak i 27 godina nakon njegove smrti, pjesme koje je otpjevao itekako su žive. 

Zaključno, ako sam na dobrome tragu, film "Bohemian Rhapsody" bit će prepoznat na idućoj dodjeli Oscara samo u jednoj kategoriji, a to je ona za najbolju glavnu mušku ulogu. A mi ćemo pjesme grupe Queen slušati i dalje...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.