Hrvatski radio

Radio Rijeka

Branka Benčić predložena za novu ravnateljicu MMSU Rijeka

08.07.2020.

14:10

Autor: Hina

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: - / -

Upravno vijeće Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) predložilo je za novu ravnateljicu muzeja Branku Benčić, a o tome će odlučivati Gradsko vijeće Rijeke na sjednici sljedećeg tjedna. Dosadašnjem ravnatelju Slavenu Tolju četverogodišnji mandat istječe u listopadu ove godine.

Natječaj za ravnatelja raspisan je početkom lipnja 2020., a prijave su otvorene potkraj tog mjeseca. Dvije su odbačene zbog nepotpune dokumentacije, a jedna od njih i jer su predložene dvije osobe na funkciji ravnateljica, što ne odgovara uvjetima natječaja.

U konkurenciji su ostali Nemanja Cvijanović, Janka Vukmir, Branka Benčić i Goran Blagus s cjelovitim prijavama.

Nakon analize i razgovora s kandidatima te temeljem mišljenja Stručnog vijeća MMSU, Upravno vijeće u kojemu su Sabina Salamon, Damir Šegota, Damir Stojnić i Volga Rena, predložilo je Branku Benčić za ravnateljicu.

Kako je navedeno u očitovanju Stručnog vijeća, prijava Benčić je najprihvatljivija, uzimajući u obzir njezino dosadašnje iskustvo i četverogodišnji program, koji je najprecizniji i suvremeno profiliran. "Usmjerena je prema internacionalizaciji muzeja, međunarodnoj suradnji i nadogradnji kontakata, a pri tom uvažava lokalni kontekst i ima realnu viziju vezanu uz programsko širenje i financiranje. Iz njezina rada i prijedloga programa vidljivo je iskustvo u većim i međunarodnim projektima uz kvalitetu fundrasisinga što je bitna komponenta za daljnji razvoj muzeja", ocijenilo je Stručno vijeće.  

Ustvrdili su da je njezin program suvremeno intoniran i komunikativan, da predviđa nastavak djelovanja prema dosadašnjem prepoznatom profilu izložaba kao što su kontekstualne izložbe iz zbirki i međunarodni istraživački projekti, ali i otvara mogućnost novim oblicima poput aktiviranja četvrti Benčić ili izložbi vezanih uz povijest muzeja i njegovih zbirki. "Prijedlog ulijeva povjerenje u njezinu kvalifikaciju za vođenje muzeja, što podrazumijeva međunarodnu konsolidaciju, ali i jačanje kapaciteta ustanove", zaključuje Stručno vijeće.

Branka Benčić je povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustostica sa središnjim interesom za suvremenu umjetnost, film i video, eksperimentalne i konceptualne umjetničke prakse, istraživačke projekte, povijest izložbi i kustoske prakse. Surađuje s muzejima, galerijama, festivalima i umjetničkim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao nezavisna kustosica realizirala je više od 60 te više od 100 samostalnih izložaba, projekcija filmskih i video programa, te sudjelovala na brojnim prezentacijama, predavanjima i razgovorima. Objavila je više od 500 tekstova u knjigama i katalozima izložaba te tiskanim i elektroničkim medijima, a uredila više od 40 kataloga izložaba, stoji u njenoj biografiji u prilogu prijave. 

Njezin četverogodišnji mandat, nakon imenovanja na sjednici Gradskog vijeća 14. srpnja, trebao bi početi u listopadu 2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.