Hrvatski radio

Radio Rijeka

Branku Ištvančiću nagrada za najbolji vjerski film

03.06.2013.

12:08

Autor: Hina/Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednički film 4. Festivala hrvatskih vjerskih filmova u trsatskom svetištu u Rijeci dokumentarni je film "Od zrna do slike" redatelja Branka Ištvančića, o ženama na sjeveru Vojvodine koje izrađuju slike od slame.

Festival je završio ovog vikenda, a u žiriju su bili Ljiljana Bunjevac-Filipović, Miroslav Mahečić, Sanja Nikčević, Dejan Dabić i Zoran Bibić. U obrazloženju dodjele prve nagrade žiri je naveo da u Ištvančićevu redateljskom postupku dolazi do izražaja savršeno poznavanje filmskog jezika i objedinjavanje svih autorskih doprinosa u koherentnu cjelinu, stoji u današnjem priopćenju organizatora festivala.

Najboljim scenarijem ocijenjen je rad Jasminke Domaš i Milke Jauk-Pihak za film Vesdin. Najbolji snimateljski rad ovogodišnjeg festivala je onaj Tvrtka Mršića i Joška Boića u filmu Poljički pastir u pastvi Gradišća, najbolji skladatelj je Emilio Kutleša, a najbolji montažer Nenad Vuković za film Vesdin.

Žiri je posebne diplome dodijelio filmovima Kranjčecovi i Dobri duh Đakova. U zaključnom izvješću žiri navodi da je ovoj vrsti filmova potrebna dodatna društvena podrška u financijskom i medijskom smislu. Time bi se autori motivirali da se snažnije bave vjerskim filmom, stoji u priopćenju. Organizatori festivala su Istra film i Franjevački samostan Trsat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.