Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bruce Lee na velikom platnu povodom 50. obljetnice kultnog filma "U zmajevom gnijezdu"

26.03.2023.

11:50

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz filma U zmajevom gnijezdu

Iz filma U zmajevom gnijezdu

Foto: - / Art Kino Rijeka

Povodom 50. obljetnice filma, u sklopu programa Kultno kino, u Art-kino stiže jedan od najslavnijih borilačkih, ali i svjetskih filmova uopće, U zmajevom gnijezdu (Enter the Dragon, 1973.) Roberta Clousea u kojem je svoju posljednju ulogu u punom sjaju i snazi odigrao legendarni Bruce Lee, započevši svjetsku groznicu borilačkih filmova. Projekcija filma održava se danas, u nedjelju, 26. ožujka u 20 sati.

U zmajevom gnijezdu smatra se jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih borilačkih filmova, ogromnim kinohitom na blagajnama diljem svijeta čiji sjaj i značaj ne jenjava ni pola stoljeća od njegove pojave.


Riječ je o prvom kineskom martial arts filmu nastalom u Hollywoodu, a do danas se smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih filmova spomenutog žanra, ogromnim kinohitom na blagajnama diljem svijeta čiji sjaj i značaj ne jenjava ni pola stoljeća od njegove pojave. U zmajevom gnijezdu prvi je i jedini borilački akcijski film koji je ušao u Nacionalni filmski registar američke Kongresne biblioteke jer je kulturološki, povijesno i estetski značajan za očuvanje.


U popularnoj maniri Istok susreće Zapad, majstor fizičkih i duhovnih disciplina borilačkih vještina Lee (Bruce Lee), na nagovor britanskog tajnog agenta, putuje na otok poslan tajnim zadatkom ne bi li razotkrio dilera narkoticima, tajanstvenog milijardera Hana (Kien Shih), ujedno odgovornog za smrt Leejeve sestre. Ondje se Lee uključuje u ekskluzivan kung fu borilački turnir koji organizira misteriozni Han, u pokušaju da svojim borilačkim uspjesima probije put do svog pravog i konačnog protivnika.


Neprežaljeni Bruce Lee, jedna od najvoljenijih ikona modernog doba, nesretno je preminuo mjesec dana prije održavanja premijere filma, u 32. godini života. U zmajevom gnijezdu danas se smatra jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena.


Ulaznice za film mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.