Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brucknerova Deveta u HNK Zajcu: remek-djelo za početak koncertne sezone

27.09.2019.

21:35

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca sa šefom dirigentom Yordanom Kamdzhalovom novu koncertnu sezonu svečano otvara u subotu 28. rujna izvedbom Brucknerove Devete. Iz kazališta najavljuju najambiciozniju koncertnu sezonu, pa je za početak izabrano posljednje Brucknerovo remek-djelo.

Yordan Kamdzhalov već je ravnao izvedbom Četvrte i Sedme Brucknerove simfonije u riječkom HNK Ivana pl. Zajca i očarao riječku publiku.

Bruckner je svoju Devetu simfoniju ostavio nedovršenom, na dan svoje smrti radio je na njenom finalu s kojim se borio nekoliko mjeseci. "Deveta će biti moje remek-djelo, samo molim Boga da me poživi dovoljno dugo da je dovršim“, rekao je autor jednom svom gostu.

Na koncu su iza njega ostala tri završena fascinantna stavka i gotovo dvjesto skica za finale. Finale koje ćemo čuti na riječkom koncertu priredili su Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca upravo prema tim, nedavno pronađenim, Brucknerovim manuskriptima. Prvi put je to finale izveo Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.

"Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner!”, rekao je maestro Kamdzhalov, a kako je najavio koncertnu sezonu u riječkom kazalištu poslušajte i pogledajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.