Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bukovčev "Bračni par pri kavi u zimskome vrtu" prvi put u Hrvatskoj

09.07.2017.

17:16

Autor: Odri Ribarović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Galerija Infeld u Dobrinju na otoku Krku od sinoć publici nudi izložbu 130 ulja, akrila, crteža i grafika kreme hrvatskog slikarstva 20. stoljeća, a među njima su i dva dijela hrvatskih slikara nikad dosad izlagana u Hrvatskoj.

Već 15 godina Galerija Infeld na Krku besplatno organizira vrhunske izložbe slikarstva, svaki put nudeći nešto novo. Ovoga puta ponajbolja imena hrvatskog slikarstva 20. stoljeća, vlasništvo jednog od najvećih svjetskih kolekcionara umjetnina, pokojnog Petera Infelda iz Beča i njegove obitelji, dio njihove impresivne zbirke od 17 tisuća slika, izložene su u Kulturnom centru u Dobrinju.

Izložba je u Kulturnom centru Dobrinj otvorena do 30. rujna.

Organizatorica izložbe i vlasnica zbirke Zdenka Infeld nabraja: "Antonio Mušić, Bukovac, Hegedušić, Murtić, Udatni, Jordan… - to su imena zbog kojih ljudi imaju razloga doći i pogledati izložbu."

A imaju priliku i za ekskluzivu: upoznati rano dijelo Zorana Antonia Mušića "Dva dječaka koji sjede" koje prikazuje upravo djecu iz obitelji Mušić.

Publiku je već privukla i najava da će moći vidjeti Bukovčev "Bračni par pri kavi u zimskome vrtu" – sliku koja je prvi put izložena u Hrvatskoj. Gospođa Infeld nada se da će se svi posjetitelji koji poznaju rad Vlahe Bukovca oduševiti ovim radom.

Oživjele su i snažne emocije u opusu Otona Glihe. Kustosica zbirke Yordanka Weiss podsjeća da je: "Gliha živio i na Krku slikajući gromače kao srce otoka koje iz ptičje perspektive nalikuju slovima glagoljice."

Zbirka Infeld godinama izaziva iznimnu pozornost hrvatske javnosti koja je već navikla na velika iznenađenja rijetko dostupna i u mnogo većim metropolama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.