Hrvatski radio

Radio Rijeka

Burne ovacije publike na premijeri "Don Giovannija"

22.05.2015.

07:54

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera Mozartove opere "Don Giovanni", nastala kao partnerstvo riječkog kazališta i finske New Generation Opera, pod vodstvom maestra Ville Matvejeffa i u režiji Erika Soderbloma, sinoć je ispraćena burnim ovacijama publike u HNK "Ivana pl. Zajca".

Od prvog takta uvertire osjetio se pozitivan naboj izvođača. Topla vibra koja je sigurno i posve neprimjetno prešla na publiku očaranu osebujnošću Mozartove glazbe u kojoj orkestar ne sprječava slobodan razvoj pjevnih dionica solista. Život orkestra pod rukom razigranog maestra Matvejeffa bujan je i zanimljiv i sjajno dopunjava izražajnost melodičke linije svakog pjevača kao i razvedenost i kompleksnost likova koje tumače.

Bilo bi teško izdvojiti ponaosob svakog od osam solističkih uloga. Svi su bili nevjerojatno uživljeni, opušteni, glumački razigrani, raspjevani u svakoj noti i besprijekorno točni. Ipak, posebne čestitke Walterriu Torikku kao utjelovljenju spolnog nagona koji se ne da i ne želi obuzdati te Siniši Štorku kao njegovom pokornom slugi Leporellu koji mu uvijek bezrezervno pomaže u njegovim bezdušnim poduhvatima. Puna tri sata čiste glazbe bili su na pozornici aktivni glumački i pjevački bez zamora i glasovnog pada.

Vizualnost ove opere obogaćena je dvama ekranima sa snimkama kamera iz publike, back stagea i smartphonea na sceni, pa publika uživa u svim aspektima igre koju inače sa sjedalica u klasičnoj izvedbi nikada ne vide.

Bila je to svjetska izvedba, u skladnom spoju klasične glazbene partiture i suvremene inscenacije koja do sada još nije viđena na hrvatskim pozornicama. Veliki bravo cijelom ansamblu! Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.