Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:45 / 14.03.2017.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

"Cabaret D'Annunzio" - premijerna predstava Talijanske drame riječkog HNK-a

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glazbena komedija "Cabaret D'Annunzio" na tekst Fabrizia Sinisia i u režiji Gianpiera Borgie, a u suradnji s Il Teatro dei Borgia, odigrat će se u petak, 17. ožujka kao premijerna predstava Talijanske drame HNK Ivana pl Zajca, na maloj sceni Kazališta.

Centar otrovnih kontroverza i polemičnih apatija, D'Annunzio je sigurno bio među najvažnijim talijanskim osobama 20. stoljeća, a ova predstava prepričava, više ironično nego historiografski, nevjerojatan život velikog umjetnika - komunikatora kroz njegove životne etape.

Uz riječke glumce i talijanske goste, naslovnu ulogu utjelovit će Fabrizio Coniglio, a glazbu je skladao i glumi u predstavi glazbenik Aleksandar Valenčić

"Radimo "Cabaret D'Annunzio" jer je D'Annunzio kontroverzna figura, osoba koju na taj način doživljavaju i u Italiji i u Hrvatskoj. Mislim da teatar upravo takve osobe treba na jedan stilski, povijesno istražen način predstaviti publici i baviti se takvim temama na umjetnički način", kaže redatelj predstave Gianpiero Borgia.

Glumac Fabrizio Coniglio kaže da je tekst čitao kao da igra Moliera ili Shakespeara. "D'Annnunzio ima kao lik jake boje, jake kontraste, opsjednut je samim sobom, a ja sam pokušao ući u tu kompleksnu osobu i posve sam se predao oslikavanju tog lika tako da sam izgradio lik D'Annunzia onako kako je sam D'Annunzio izgradio lik D'Annunzia kroz svoj život. Bio je opsjednut spoznajom da je osoba kakva u stvarnosti uopće nije bio", dodao je Coniglio.

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.