Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čakavski mjuzikl "Sušak, Sušak" otvara sezonu u Zajcu u rujnu

27.07.2015.

17:13

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva ovogodišnja premijera u riječkome HNK-u bit će i prvi dosad napravljen čakavski mjuzikl. Naslovljen je "Sušak, Sušak", a radnja se odvija od tridesetih do sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Ja znan da je vilica pirun
Ja znan da je zasun kračun
Ja znan da je čaša žmulj
I znan da je dugme botun,
A ča zna on, od mojga niš ne zna
A ča zna on?! Navadit se ne da

Prvi mjuzikl na čakavskome narječju duhovita je i raspjevana povijest Sušaka, njegovih stanovnika, osvajača i osloboditelja. Gledaoce će vratiti u razdoblje od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Kroz oštariju, u predstavi smještenu do staroga sušačkog kolodvora, prodefilirat će galerija likova kroz čije priče ćete shvatiti zašto volite Sušak (ili zašto bi ga obavezno trebali zavoljeti). Dvojica Sušačana - tekstopisac Mensur Puhovac i skladatelj Olja Dešić - udružili su snage da bi stvorili autentični "čakavski mjuzikl" na koji su pozvani svi, bez obzira živjeli s ove ili one strane Rječine.

Redatelj mjuzikla Sušak, Sušak je Edvin Liverić, a u predstavi nastupaju članovi Hrvatske i Talijanske drame te zbora i orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i Studija Maraton. Pridružuju im se mlada pjevačka zvijezda Damir Kedžo te Mario Lipovšek Battifiaca i Katja Budimčić. Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, scenografiju Damir Šegota, a svjetlo Dalibor Fugošić. Ostale uloge tumače članovi riječkoga kazališta: Olivera BaljakAnton PlešićNenad VukelićDenis BrižićLucio SlamaSaša Matovina i Mensur Puhovac.

Najmlađi član izvođačke ekipe, u ulozi malog Ivića, desetogodišnji je Frano Živković, glazbenik koji je počeo svirati sa samo dvije godine. Svoj prvi samostalni koncert klasične gitare održao je 2010. godine, O njegovoj glazbenoj zrelosti svjedoči da je s osam godina kao posebni gost nastupao na koncertu Kings of Strings (Tommy EmmanuelStochelo Rosenberg i Vlatko Stefanovski), impresioniravši publiku u Lisinskom u Zagrebu.

Premijera prvog čakavskog mjuzikla Sušak, Sušak, koji nastaje u koprodukciji riječkih HNK-a Ivana pl. Zajca i Udruge Maraton bit će u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku u subotu 12. rujna u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.