Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čekaonica željezničkog kolodvora: mjesto susreta s knjigom i autorom

29.09.2022.

16:43

Autor: Nenad Lučić

Bruno Šimleša i njegovi gosti na željezničkom kolodvoru

Bruno Šimleša i njegovi gosti na željezničkom kolodvoru

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U sklopu druge sezone, program "Knjiga na nezgodnom mjestu" Gradske knjižnice Rijeka, pomalo se iz urbanog središta Primorsko-goranske županije širi i na ostale dijelove županijskog područja. 

Promovirajući knjige na nezgodnom mjestu u GKR-u su razmišljali koristiti i vožnju vlakom

Promovirajući knjige na nezgodnom mjestu u GKR-u su razmišljali koristiti i vožnju vlakom

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dokaz tome je promocija knjige "(P)ostati zdrav" Brune Šimleše održana na željezničkom kolodvoru u Delnicama. 


Nakon prošlogodišnje, prve sezone "Knjiga na nezgodnom mjestu" nametnula se inicijativa da se ove godine programski sadržaji počnu širiti izvan Rijeke. Istina, zbog disperziranosti događanja, njihov broj je s lanjskih dvanaest, uz županijsku potporu, u ovoj sezoni smanjen na osam. 


Broj nezgodnih mjesta pogodnih za književne promocije pomalo se širi na manje sredine, poput Viškova i Dražica, a u srijedu predvečer je knjiga Brune Šimleše promovirana u prostoru čekaonice željezničkog kolodvora Delnice. 


U GKR-u smo se, kaže voditeljica programa Tanja Badanjak, bavili čak i mišlju da neke naslove potencijalnim čitateljima predstavimo tijekom vožnje vlakom, a uoči organizacije delničkog događaja bilo je ideja da ga osmislimo u nekom tipičnom prostoru za područje Gorskog kotara, poput pilane, no na kraju smo ipak odlučili posjetitelje pozvati u kolodvorsku čekaonicu. 


Bruno Šimleša priznaje da nikad dosad nije održao promociju knjige u neobičnijem okruženju od čekaonice na kolodvoru, mada je neka od svojih predavanja održao u zatvorima. No, zaključuje popularni autor, od okruženja je uvijek važnija reakcija publike, a ona je uvijek dobra. 


U kontekstu naslova svoje knjige, Šimleša se slaže da se smjernice programa GKR-a mogu usporediti i s nekim životnim odlukama svakoga čovjeka. Želi li čovjek (p)ostati zdrav mora ponekad izaći iz svoje zone komfora, osjetiti nove izazove, ali pritom voditi računa o tome da ti izazovi budu ostvarivi. 


Isti princip, zaključuje Bruno Šimleša, vrijedi i u kluturi koja mora nastojati pisanu riječ približiti čitatelju, na sve moguće, pa i one najneobičnije načine. Poslušajte:


Knjiga na željezničkom kolodvoru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.