Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Ćelava pjevačica" HKD Teatra: posljednje izvedbe najdugovječnije predstave

28.06.2015.

10:42

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada pitate za dugovječne hrvatske kazališne predstave prva vam je na pameti "Stilske vježbe" Lele Margitić i Pere Kvrgića. I Rijeka ima jednog konkurenta kazališne dugovječnosti – produkciju HKD Teatra "Ćelava pjevačica". Ona će u tjednu pred nama zaključiti životni vijek nakon više od 20 godina.

Ionescova "Ćelava pjevačica" postavljena je na scenu kao treći naslov u prvoj kazališnoj sezoni riječkog HKD Teatra. Premijerom je 20. svibnja 1994. otvoren prvi Hrvatski festival malih scena. Bio je to velik uspjeh na premijeri, sjeća se jedan od glumaca iz predstave i umjetnički direktor HKD Teatra Nenad Šegvić.

Lary Zappia je suosnivač teatra i redatelj koji je duhovito i inteligentno počešljao klasičan tekst. Efektnu i jednostavnu scenografiju i kostime oblikovali su, sada već pokojni, Dorian Sokolić i Ružica Nenadović Sokolić. Ali pravi život svih ovih godina predstavi daje glumačka ekipa u kojoj se mijenjao jedino tumač uloge Vatrogasnog kapetana.

Igrali su je u cijeloj regiji gotovo dvije stotine puta, bilo je i nagrada, ali sada kažu da je dosta. Šegviću je drago da svoj glumački krug zatvara "Ćelavom pjevačicom" koja je ipak bila jedna vesela predstava. To što su glumci voljeli predstavu, što su se zabavljali igrajući je i što se uz njih odlično zabavljala i publika bila je formula za uspjeh svih tih godina.

Od "Ćelave pjevačice" oprostit ćemo se na Riječkim ljetnim noćima 30. lipnja i 1. srpnja. Je li to možda prvi nagovještaj gašenja i HKD Tetara i ima li doista prostora za optimizam još samo na ljetnoj terasi "Ćelave pjevačice?" Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.