Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četiri godine u krvi i željezu – putujuća izložba o Velikom ratu

18.02.2016.

12:22

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju grada Rijeke gostuje putujuća izložba Vojnopovijesnoga muzeja i instituta u Budimpešti, koja na 32 samostojeća panoa prikazuje fotografije, detalje pisama i snimke karakterističnih predmeta iz doba Prvoga svjetskoga rata.

Prikazom različitih lica Velikoga rata – od rovova do života civila u pozadini – želi se dostojno podsjetiti na događaje od prije stotinu godina, od 1914. do 1918. Izložba je originalno otvorena 21. lipnja 2014. godine, u Noći muzeja u Budimpešti, i od tada putuje raznim mjestima. Njezino putovanje trajat će točno koliko i Prvi svjetski rat – 52 mjeseca, sve do 2018. godine.

Izlošci svjedoče o onodobnim pričama, tehničkim izumima toga razdoblja, o politici, kao i o ulozi žena i djece u ratu. U Europi, pa tako i u našim krajevima, nije bilo nijedne obitelji na čiji život nisu utjecala ratna zbivanja.

Na otvorenju izložbe, nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnatelja Muzeja Grada Rijeke Ervina Dubrovića i mađarskoga veleposlanika Józsefa Magyara, izložbu će otvoriti riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pukovnik Vilmos Kovács, voditelj Vojnopovijesnoga muzeja i instituta u Budimpešti. 

Otvorenje je u četvrtak 18. veljače u 19 sati, a izložba se u Muzeju grada Rijeke može razgledati do 25. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.