Hrvatski radio

Radio Rijeka

"CODE:RED" Tadeja Pogačara kao posljednja izložba MMSU-a u Malom salonu

20.08.2019.

13:27

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

CODE:RED - Madrid (Foto: MMSU)

CODE:RED - Madrid (Foto: MMSU)

Foto: - / -

Jedan od najdužih projekata suvremene europske umjetnosti u petak će biti predstavljen riječkoj publici. Slovenski umjetnik Tadej Pogačar izlaže dokumentaciju svoga dvadesetgodišnjeg istraživanja seksualnog rada, odnosno prostitucije, "CODE:RED", provedenog u brojnim gradovima svijeta.

Pojam seksualni radnik (sex worker, uvršten u Oxfordov Rječnik engleskog jezika) skovala je 1980. njujorška umjetnica, aktivistica i seksualna radnica Carol Leigh. Isprva vezan samo za umjetničko i aktivističko područje, populariziran je zahvaljujući knjizi Sex Work: Writings by Women in the Sex Industry (Seksualni rad: zapisi žena iz seksualne industrije), objavljenoj 1987. godine, nakon čega ulazi u znanstveni i politički diskurs.

Od Bangkoka preko Zagreba i Skopja do Venecije i New Yorka – to su samo neki od gradova u kojima je Tadej Pogačar, u suradnji s lokalnim organizacijama, istraživao i proučavao društveni položaj seksualnih radni(k)ca kao marginalne urbane manjine, izložene sivoj (ili crnoj) ekonomiji, trgovini ljudima i drugim oblicima kriminala, a prisutne u javnom prostoru.

"Ideja ovog projekta, od njegova početka krajem 90-ih godina, bila je suradnja. Ja ne radim kao umjetnik koji provodi neku istragu 'jedan na jedan', već sa svojom organizacijom surađujem s drugim organizacijama, i onda zajedno pokrećemo javna zbivanja, kongrese, performanse i slično", tumači Pogačar i naglašava kako nije bilo planirano da projekt tako dugo traje - jednostavno je, kaže, tako ispalo.

Tadej Pogačar jedan je od najpoznatijih slovenskih suvremenih umjetnika i kustosa, umjetnički je direktor Centra i Galerije P74 u Ljubljani te osnivač i voditelj virtualnog muzeja P.A.R.A.S.I.T.E. Studirao je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani te diplomirao slikarstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Cilj je od početka projekta do danas ostao isti: poticanje dijaloga te podrška legalizaciji prostitucije i borbi za ljudska, radna i zdravstvena prava "najstarijega zanata na svijetu", kako bi se (s)rušili stereotipi o tome tabuiziranom obliku rada, neovisno o tome u kojim je državama prostitucija legalizirana, a gdje je izvan zakona. "Legalizacija je važna, ali to je samo prvi korak prema rješavanju problema", smatra umjetnik.

Projekt "CODE:RED" u Rijeku stiže nakon što je izlagan širom svijeta,  a ujedno je to i posljednja izložba Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u prostoru Malog salona. "Zbog zatvaranja Malog salona morali smo ranije postaviti ovu izložbu, tako da sada neću moći provesti svoje istraživanje u Rijeci, ali projekt se nastavlja, pa ostavimo to za budućnost", kaže autor.

Otvorenje je u petak 23. kolovoza u 20 sati, a prije no što pogledate izložbu, poslušajte razgovor s Pogačarom:

Pogačar: CODE:RED prvi put u Rijeci, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.