Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Common Space": najmlađa generacija slovenskih umjetnika u Galeriji Kortil

02.12.2015.

18:37

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je novoga na ljubljanskoj umjetničkoj sceni, otkriva Galerija Kortil. Devetero mladih slovenskih umjetnika predstavlja se riječkoj publici izložbom "Common Space - zajednički prostor". I kustosicama i umjetnicima ova je izložba - premijerna.

Izlažu Polona Drobnič, Nejc Franetič - Deso, Martina Jurak, Asiana Jurca Avci, Emil Kozole, Maruša Meglič, Sai Pan, Jaka Vatovec i Rina Barbarić. Postavlja je Centar za urbanu kulturu Kino Šiška iz Ljubljane u suradnji s riječkim Centrom za transmedijske umjetnosti i kulture Erekt (kroz program izložbi i razmjene Ex Ex) i Galerijom Kortil. U sklopu izložbe kreiran je fanzin koji služi kao službeni katalog. Projekt podupiru slovensko Ministarstvo kulture, Grad Ljubljana i Galerija Kortil. Otvorena je do 5. prosinca, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz besplatan.

Da je riječ o prvoj izložbi koju postavljaju, potvrđuju nam 22-godišnje kustosice Tia Čiček i Dora Trček, studentice povijesti umjetnosti u Ljubljani, i naglašavaju kako nijedan od umjetnika zastupljenih na izložbi nije stariji od 26 godina. Predstavljaju se različitim slikarskim, kiparskim i grafičkim radovima, multimedijom te instalacijama.

Riječka je izložba završetak devetomjesečnog Ciklusa mladih stvaralaca koje okuplja ljubljanski Centar za urbanu kulturu Kino Šiška, a izloženi radovi presjek su suvremene slovenske umjetnosti mlađe generacije. Galerija Kortil mladim je kreativcima s punim povjerenjem prepustila galerijski prostor, a oni su se pokazali itekako dostojni tom izazovu. 

"Zajednički prostor" iz naslova izložbe zapravo su generacijske teme današnjih dvadeset-i-nešto-godišnjaka, koje ne poznaju državne ni zemljopisne granice - kako naći posao, svoje mjesto u svijetu, društvu i na kulturnoj sceni, kako iznaći financijska sredstva za stvaralaštvo, kako živjeti od kulture - tumači "riječka veza" projekta, producent izložbe Antonio Kiselić

Još jedna poveznica Rijeke i Ljubljane na ovome projektu je i mlada, tek diplomirana akademska ilustratorica Rina Barbarić, za koju je ova izložba vrlo važna. Budući da već četiri godine živi u Ljubljani, ovo joj je, kaže, prilika da nešto od svoga stvaralaštva "vrati" gradu u kojemu je odrasla.

Ovom su međunarodnom suradnjom svi na dobitku: mladi umjetnici i kustosi stječu dragocjena iskustva u radu na velikim skupnim izložbama i izlaze na širu umjetničku scenu, razmjenjuju se ideje, informacije i kontakti, stječe uvid u najsvježiju suvremenu kulturnu produkciju.

U planu je i riječka verzija toga koncepta u Ljubljani, kaže Kiselić, i dodaje kako se nada da će se suradnja nastaviti i sljedećih godina - a tada će već ove mlade ljude na njihovim sadašnjim početničkim pozicijama zamijeniti neki novi "klinci". Pogledajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.