Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Čovjek planina": otvorenje izložbe fotografija legendarnog Stanka Gilića

12.02.2019.

15:14

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Poziv na izložbu (Foto: Riječki alpinistički klub)

Poziv na izložbu (Foto: Riječki alpinistički klub)

Foto: - / -

Riječki alpinistički klub organizira izložbu fotografija naziva "Čovjek planina", a koja je posvećena legendarnom riječkom alpinistu Stanku Giliću (1932. – 2017.). Otvorenje izložbe je u utorak, 12. veljače, u Galeriji Principij u 19 sati.

Riječ je fotografijama dominantno planinskih motiva, koje je ovaj strastveni alpinist snimao tijekom svoje bogate i zanimljive alpinističke karijere, a koje su sačuvane nakon njegove smrti.

Stanko Gilić, čije su alpinističke aktivnosti obilježile razvoj hrvatskog penjanja u drugoj polovici 20. stoljeća, pored svoje ljubavi prema planinama imao je i izraženu umjetničku crtu, što se ponajviše manifestiralo kroz poeziju, slikarstvo i fotografiju.

Izložbu pod imenom "Čovjek planina" je inicirao Riječki alpinistički klub čiji je Gilić bio počasni član, a fotografije su prvi put na ovaj način izložene riječkoj javnosti. Izložba će ostati otvorena do 26. veljače.

Na otvaranju izložbe govorit će riječki umjetnik prof. Borislav Božić, i sam strastveni fotograf, te član Riječkog alpinističkog kluba Andrija Rubinić, glavni organizator izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.