Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crnić Novosel: Jezik je dio identiteta, a riječki idiom naše bogatstvo

20.11.2021.

13:19

Autor: Anja Matić

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Mirjana Crnić Novosel je rođena Riječanka koja je pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci završila studij Hrvatskoga jezika i književnosti, a od 2017. godine je voditeljica podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji djeluje pri riječkom Filozofskom fakultetu.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci 27. listopada 2021. održalo se svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Sveučilišta u Rijeci i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

"Razlozi djelovanja Instituta su višestruki, a jedan od glavnih je naravno očuvanje hrvatskoga jezika i srkb o našem jeziku. Rijeka je kao grad plodno tlo, multijezična sredina koja je dala zeleno svjetlo za djelovanje ove podružnice što mi je jako drago", rekla je Mirjana Crnić Novosel u programu Radio Rijeke. 

"Radujem se dijalektološkim istraživanjima, odlascima na teren i razgovoru s izvornim govornicima nekog idioma, sve s ciljem očuvanja govora koji s vremenom govori sve manje ljudi", dodala je Mirjana u razgovoru s našom novinarkom Ivom Črnjar Ivančan.

Kako očuvati hrvatski jezik i dijalekte te idiome koji ga čine tako posebnim, otkrila nam je gošća Klase optimist dr.sc. Mirjana Crnić Novosel. Poslušajte razgovor:

Mirjana Crnić Novosel: očuvajmo jezik i čakavski idiom, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.