Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crtice iz povijesti: o vezama riječke židovske zajednice i grada

09.09.2018.

19:35

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nova 5779. židovska godina - Roš hašana, počinje s današnjim zalaskom Sunca. Židovi diljem svijeta slave stvaranje prvog čovjeka kojeg, iznad svih drugih živih bića, uzdiže - njegov intelekt. U emisiji Susreti govorimo o novoj knjizi o Židovima u Rijeci.

Prve nedjelje u rujnu obilježava se Europski dan židovske baštine. I to uoči jednog od njihova dva najveća blagdana - Roš Hašana. Nova godina za Židove dolazi u rujnu ili listopadu po gregorijanskom kalendaru. Njen dolazak tradicionalno najavljuju puhanjem u trube i rogove (šofar i keren) jer je to dan "upisivanja čovjekove sudbine".

Posjetite riječku sinagogu, u kojoj je do 16. rujna postavljena izložba Laure Fonovich "Izgon svjetla", zavirite u novu knjigu i zaželite Židovima - Sretnu Novu 5779. godinu!

Uz Europski dan židovske baštine, čija je ovogodišnja tema bila storytelling ili pričanje priča kojima se prenose uspomene, čuva tradicija, bilježi povijst..., ove godine je u riječkoj sinagogi predstavljena knjiga "Židovska zajednica u Rijeci".

Autorica je Rina Brumini, Riječanka, aktivna članica Židovske zajednice i Zajednice Talijana u Rijeci, profesorica talijanskog jezika. Knjigu, čije je objavljivanje podržao Grad Rijeka, objavila je Libertin naklada. 

Neke od priča zabilježene u knjizi što je prvi put objavljena još 2015. godine, u Italiji, na talijanskom jeziku, autorica je ispripovijedala u emisiji Susreti, poslušajte:

Nova godina najavljuje se puhanjem u rog, a jabuke i med su simboli zdravlja i obilja (Foto: pixabay.com)

Nova godina najavljuje se puhanjem u rog, a jabuke i med su simboli zdravlja i obilja (Foto: pixabay.com)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.