Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čudesno i veselo putovanje oko svijeta s Hrvatskom dramom riječkog HNK

12.02.2017.

09:24

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proputovali smo sinoć svijet u 90 minuta, uzbudljivo i razigrano, u HKD-u na Sušaku, kroz maštovitu premijeru Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" „Put oko svijeta u 80 dana“ u režiji slovenskog gosta Matjaža Pograjca.

Da, nitko nam ne može reći da se u prostoru pozornice ne može putovati oko svijeta, brzo, čudesno, veselo, duhovito, slikovito. Sinoć smo sve to mogli, zajedno s mladom publikom koja je igrala na svojim mjestima u publici zajedno s glumcima na sceni. Pokretima, primjedbama, pitanjima, odgovorima, smijehom.

Redatelj Pograjc je osmislio magiju putovanja u kolažu mnogih žanrova isprepletenih u cjelinu, u kojoj je bilo živahne glazbe, fizičkog kazališta, duhovitih dijaloga, lutkarstva, maketa, kamera, filmskog platna, video projekcija, virtuoznih akrobacija na svili i neprekidnog pokreta, gotovo bez stanke mirovanja. I tako od početka do kraja izvedbe, u kojoj su se majstorski, pjevanjem, plesom, glumom, u nekoliko uloga istovremeno, sjajno iskazali glumci, Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Jelena Lopatić i izvrstan Nikola Nedić.

I svi su izvođači svježe i neposredno, uživajući u igri, publiku, i staru i mladu, vodili u svijet koji smo poznavali kada smo bili djeca i koji smo s godinama počeli zaboravljati. Gdje je puno svjetla, sreće, smijeha, veselja i ljubavi. Zato i predstava završava rečenicom -  ljubav je najveće putovanje.

A naša mašta, koju smo negdje zatrpali prašinom vremena, uz mlade generacije koje sjede kraj nas i putuju s predstavom sasvim iskreno, budi se i vraća nas na pravi put otkrivanja sebe i svih svojih zaboravljenih mogućnosti i snova. Jer ipak se treba u nekom trenutku odlučiti prijeći zamišljene granice koje smo iscrtali u sebi, i uživati u nepoznatom i uzbudljivom. Da, ništa, baš ništa nije nemoguće, pa ni proputovati svijet u devedeset minuta igre u teatru. 

Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović i dojmove publike:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.